LIVE/TEXT/FOTO/VIDEO/UPDATE: CEC: Toate secţiile de vot din republică au fost deschise
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

LIVE/TEXT/FOTO/VIDEO/UPDATE: CEC: Toate secţiile de vot din republică au fost deschise

Astăzi, 11 iulie, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenţei. Cetăţenii R. Moldova sunt chemaţi la urnele de vot pentru a alege viitorul Legislativ.

UPDATE: Comisia Electorală Centrală anunţă că toate secţiile de vot din Republica Moldova au fost deschise fără incidente. Prima secţie de vot a fost deschisă în Japonia. Până la această oră s-au deschis secţiile de vot din zona Asiea şi Europa de răsărit!

UPDATE 07:05: Astăzi la ora locală 07:00 a fost deschisă secția de votare a Biroului Electoral nr. 38/94 cu sediul la Ambasada Republicii Moldova în Japonia. În spiritul Jocurilor Olimpice, membrii Biroului secţiei de votare au îmbrăcat în tricourile de promovare a echipei naţionale Olimpice #CNOS.

Pentru cele 101 mandate de deputat concurează candidaţi din 20 partide politice, 2 blocuri electorale şi un candidat independent:
 
Partidul “Acasă Construim Europa”
Partidul Acţiunii Comune – Congresul Civic
Blocul electoral “Renato Usatîi”
Partidul “Şor”
Partidul Acţiune şi Solidaritate
Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor
Mişcarea Profesioniştilor “Speranţa-Надежда”
Partidul Democrat din Moldova
Platforma Demnitate şi Adevăr
Partidul Unităţii Naţionale
Partidul “Democraţia Acasă”
Partidul “NOI”
Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei
Alianţa pentru Unirea Românilor
Partidul Verde Ecologist
Partidul Legii şi Dreptăţii
Partidul “Puterea Oamenilor”
Partidul Regiunilor din Moldova
Partidul “Patrioţii Moldovei”
Partidul Schimbării
Partidul “Noua Opţiune Istorică”
Partidul Oamenilor Muncii
Veaceslav Valico

 
Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost constituite 2150 secţii de votare, 41 în regiunea transnistreană şi 150 de secţii de votare în diaspora, în 36 de ţări.
 
În ziua scrutinului, secţiile de votare sunt deschise între orele 07.00 şi 21.00. În cazul în care la secţia de votare s-a format rând, biroul electoral poate decide prelungirea termenului votării, cu cel mult două ore. Alegătorii sunt îndemnaţi să vină la secţiile de votare cu propriile pixuri, măşti şi mănuşi de protecţie. Cei care vor uita să vină cu o mască, vor putea cere una la intrarea în secţia de votare.

Pentru alegerile parlamentare anticipate au fost tipărite şi distribuite peste 3,6 mln buletine de vot.
 
Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puţin de 1/3 din numărul total al alegătorilor. Pragul electoral pentru o formaţiune politică este de 5%; pentru un bloc electoral – 7% şi pentru candidaţii independenţi – 2%. Mandatele ce ar trebui să revină concurenţilor electorali care nu au trecut pragul electoral vor fi redistribuite în mod proporţional  partidelor care au depăşit pragul.
Similare
RECOMANDĂRI