Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ce se întâmplă după ziua alegerilor parlamentare din 11 Iulie?

După ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 Iulie, Comisia Electorală Centrală va sistematiza şi anunţa rezultatele finale ale scrutinului, incluse într-un proces-verbal şi un raport de totalizare a procesului de vot.

În termen de 24 de ore după totalizarea voturilor, Comisia Electorală Centrală transmite în adresa Curţii Constituţionale aceste documente. La rândul său, după primirea actelor, Curtea Constituţională are la dispoziţie 5 zile pentru a confirma legalitatea alegerilor printr-un aviz, dar nu mai
devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse de către concurenţii electorali.

Astfel, după circa 7 zile de la ziua alegerilor parlamentare din 11 iulie, vom şti în mod oficial dacă alegerile au fost validate şi care este noua componenţă a Parlamentului.

Ulterior, Parlamentul nou-ales se intruneste in sedinta de constituire la convocarea Presedintelui Republicii Moldova in cel mult 30 de zile de la alegeri, daca au fost alesi cel putin 2/3 din numarul total al deputatilor.

Preşedintele Republicii Moldova va convoca Palamentul nou-ales în şedinţa de constituire, cel târziu până la data de 10 august 2021. În termen de 10 zile după constituirea Parlamentului, se vor forma fracţiunile parlamentare, alcătuite din cel puţin 5 deputaţi aleşi pe listele unui partid politic sau bloc electoral.

Mihai Mogîldea, lider de echipă, IPRE

O campanie TVR MOLDOVA realizată în parteneriat cu IPRE”.
Similare
RECOMANDĂRI