Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CEC a contestat la CSJ decizia privind numărul de secţii de votare pentru transnistreni

Comisia Electorală Centrală a contestat astăzi la Curtea Supremă de Justiţie decizia privind anularea hotărârii prin care s-a stabilit un număr de 41 de secţii de vot pentru cetăţenii din regiunea transnistreană. Potrivit Curţii de Apel, numărul secţiilor ar trebui redus până la 12. În timp ce unii experţi califică decizia instanţei drept tartivă, alţii spun că modificarea regulilor jocului, cu câteva zile înainte de scrutin, ar putea servi drept temei pentru invalidarea rezultatelor alegerilor.

Curtea de Apel Chişinău a anulat ieri hotărârea CEC ce viza secţiile de vot pentru cetăţenii din regiunea transnistreană. Instanţa a făcut referire la o anexă a hotărârii care stabilea 41 de secţii de vot, precizând că nu pot fi mai mult de 12 secţii pentru cetăţenii din stânga Nistrului. Preşedintele CEC a confirmat că decizia Curţii de Apel a fost contestată la Curtea Supremă de Justiţie.

DORIN CIMIL, preşedintele Comisiei Electorale Centrale: Am depus recurs nemotivat. confrom legii instanta e obligata sa examineze, până la alegerei. Avem timp suficient pentru a examina aceste recurs si pentru a se expune.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi spune că autorităţile se vor conforma deciziei instanţei.

AURELIU CIOCOI, prim-ministru interimar al Republicii Moldova: Pentru mine e certă buchia legii. Orice cetatean are dreptul sa voteze, statul trebuie să asigure conditii pentru a-şi exercita dreptul.

Experţii Promo-Lex se arată nedumeriţi de decizia CEC şi spun că este una întârziată.

NICOLAE PANFIL, director de programe Promo-Lex: Este cumva regretabil faptul adopătării unei astfel de decizii atât de tradiv şi atât de aproape de ziua alegerilor, după cum bine cunoaşteţi secţiile de votare sunt practic create şi va fi destul de dificil pentru organele electorale să rezolve această problemă legală, ca să se înţeleagă totuşi câte secţii urmează a fi funcţionale în ziua alegerilor pentru alegătorii din regiunea transistreană.

În acelaşi timp, experţii în drept constituţional spun că menţinera în vigoare a deciziei Curţii de Apel de către CSJ ar putea servi drept temei pentru unii concurenţi electorali să ceară invalidarea rezultatelor alegerilor.

TEODOR CÂRNAŢ, expert în drept constituţional: Toate acestea duc la aceea ca acţiunile CEC-ului să fie puse la îndoială referitor la organizarea legală a alegerilor. Dacă vor fi convenabile unor actori politici alegerile din 11 iulie nu vor cere să fie invalidate, iar cei care vor fi perdanţi vor solicita ca aceste alegeri să fie invalidate.

Comisia electorală Centrală a anulat şi decizia privind deschiderea a 3 sectii de vot în Corjova şi Tighina, localităţi aflate temporar în afara controlului autorităţilor constituţionale de la Chişinău.
RECOMANDĂRI