Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Investiţiile făcute în Republica Moldova de companiile din România asigură mii de locuri de muncă pentru basarabeni

Investiţiile făcute în Republica Moldova de companiile din România asigură mii de locuri de muncă pentru basarabeni şi contribuie substanţial la dezvoltarea mediului de afaceri. Astăzi, în cadrul campaniei "Eu sunt România", ne vom convinge nu doar acest lucru, ci şi de beneficiile sociale pe care le pot aduce investiţiile româneşti mai ales în perioade de criză. A demonstrat-o o companie farmaceutică din România care a deschis în Republica Moldova cea mai mare fabrică de medicamente din Europa de Est.

Compania Balkan Pharmaceuticals e una dintre firmele cu capital românesc care au făcut cele mai mari investiţii în Republica Moldova. La 20 de kilometri de Chişinău, în localitatea Sîngera, compania a înfiinţat una din cele mai mari fabrici de medicamente din Europa de Est asigurând locuri de muncă pentru specialişti din diferite domenii.

VASILE CAZACU, administrator Balkan Pharmaceuticals: „De la 20 de angajaţi la 400 de angajaţi. Dacă să luăm cifra de afaceri pentru anul trecut este în jur de 150 de milioane de lei. O piaţă asigurată cu medicamente calitative şi la preţ accesibil asta este misiunea principală a companiei. Dacă luăm în considerare perioada pandemiei, când au fost închise hotarele iar unele ţări au interzis exportul pentru anumite categorii de medicamente. Când au venit primele loturi de vaccin Pfizer în Moldova nu aveau solvent pentru a putea fi oferite la pacienţi, noi am oferit solventul”.

ION ZAMA, chimist. „Am rămas aici după practică deoarece mi-au plăcut condiţiile de muncă. Am posibilitatea de a lucra la un aparataj performant, care este unic în Republica Moldova”.

IULIAN BUGA, mecanic şef, Balkan Pharmaceuticals: „Muncesc aici de la fondarea acestei întreprinderi. Este o investiţie importantă deoarece a creat foarte multe locuri de muncă”.

Compania Balkan Pharmaceuticals produce peste 300 de tipuri de medicamente, pentru tratamentului diferitor boli, de la răceală şi alergii, până la maladii oncologice. Compania sprijină financiar şi proiecte sociale în Republica Moldova.

VASILE CAZACU, administrator Balkan Pharmaceuticals: „Pe parcursul activităţii compania a oferit ajutoare la diverse spitale, cum ar fi Institutul Oncologic, Azilurilor pentru Bătrâni,am sponsorizat editarea câtorva cărţi pentru copii. Susţinem un club de judo, avem bursieri sportivi, îi ajutăm să se dezvolte şi să continue să reprezinte Republica Moldova.  Sponsorizăm şi o echipă de futsal”.

GEORGE BACINSCHI, director vânzări, Balkan Pharmaceuticals: „Această investiţie romanească nu înseamnă doar creare de locuri de muncă, cumva a revoluţionat industria farmaceutică din Republica Moldova, a pus Republica Moldova pe harta farmaceutică a lumii, iar acum produsele noastre sunt disponibile în SUA, UE, Australia. Ne bucurăm că am venit să investim în Republica Moldova pentru că vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi istorie şi suntem foarte aproape unii de ceilalţi”

Balkan Pharmaceuticals şi alte 27 de companii româneşti fac parte din Asociaţia Investitorilor din România în Republica Moldova. Asociaţia a fost înfiinţată în urmă cu trei ani pe 24 ianuarie, - o dată care simbolizează unirea mediului investiţional şi care aminteşte de ziua în care a avut loc Unirea Principatelor româneşti de la 1859.

DAN NUŢIU, preşedinte executiv, Asociaţia Investitorilor din România în Republica Moldova: „Membrii Asociaţiei au investiţii în Republica Moldova de peste 230 de milioane de euro şi derulează o cifră de afaceri de peste 400 de milioane de euro asigurând în mod direct 12 mii de locuri de muncă. Noi vom milita pentru dezvoltare bilaterală, nu se poate ca doar unul dintre cele două state să se dezvolte. Dacă vom avea această voinţă şi dacă vom înţelege că împreună, acum putem să ne dezvoltăm. Pe lângă afinitatea de limbă şi de neam suntem tentaţi de Republica Moldova ca platformă pentru extinderea pe pieţele CSI”.

Pentru preşedintele Asociaţiei, Dan Nuţiu, Chişinăul a devenit a doua acasă. De mai bine de 10 ani munceşte pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri din Republica Moldova.

DAN NUŢIU, preşedinte executiv, AIR în Republica Moldova: „Când plec în Oradea, de unde sunt eu, le spun celor de aici, nu pot...mă duc acasă, iar când pornesc din Oradea spre Chişinău, ok, am stat destul mă duc acasă, pentru mine acasă e acolo şi aici”.

În Republica Moldova sunt peste 1700 de companii cu capital românesc. Doar în primul trimestru al acestui an, volumul schimburilor comerciale dintre Republica Moldova şi România a crescut cu peste opt la sută până la 573 de milioane de dolari americani.
 
Similare
RECOMANDĂRI