Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mesajul Excelenţéi Sale Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova, cu ocazia zilei de 1 Decembrie

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova, a transmis un mesaj în care a făcut referire inclusiv la stadiul relaţiilor bilaterale profunde şi speciale dintre România şi Republica Moldova.

Doamnelor şi Domnilor,
Dragi Prieteni,
 
Sunt onorat să mă adresez Dumneavoastră în acest moment de o deosebită importanţă istorică şi cu o încărcătură emoţională specială, profundă – sărbătorirea Zilei Naţionale a României.

Anul acesta, celebrăm 103 ani de la Marea Unire, moment de importanţă astrală, când inimile tuturor locuitorilor provinciilor româneşti au bătut la unison.

Nu vom conteni să afirmăm că 1 decembrie 1918 a fost un moment de referinţă în istoria modernă a României, o dovadă incontestabilă a ataşamentului poporului român faţă de valorile libertăţii, unităţii, echităţii sociale, democraţiei, respectului reciproc şi toleranţei. Acestea sunt, de fapt, valorile cheie pe care România le promovează şi astăzi, cu consecvenţă în plan intern, precum şi în politica sa externă.

Totodată, Marea Unirea de la 1918, pe lângă faptul că va rămâne, poate, cea mai sublimă pagină de istorie a României, a fost şi o stare de spirit în care s-au regăsit în armonie interesele tuturor etniilor din provinciile istorice româneşti.

Şi, aşa cum am mai afirmat şi cu alte ocazii, în această zi de mare Sărbătoare este momentul să privim cu gratitudine către trecut şi cu speranţă în viitor.
 
Dragi Prieteni,

Se cuvine să ne referim şi la stadiul relaţiilor bilaterale profunde şi speciale dintre România şi Republica Moldova, care reprezintă fundamentul acelor speranţe şi perspective despre care aminteam anterior.

Acum aceste speranţe sunt revigorate odată cu rezultatul alegerilor prezidenţiale de anul trecut şi celor parlamentare anticipate din iunie 2021, care prin votul democratic şi liber exprimat al cetăţenilor au adus la putere în Republica Moldova veritabile forţe pro-europene şi pro-reformă. Pe acest fond, au fost reluate, cu optimism şi aşteptări renăscute, contactele bilaterale la cel mai înalt nivel, atât în plan executiv, cât şi pe platforma parlamentară.  
Preşedinţii României şi ai Republicii Moldova, Excelenţele Lor domnul Klaus Werner Iohannis şi doamna Maia Sandu s-au întâlnit în ultimul an deja de 4 ori, ultima data cu prilejul vizitei oficiale la Bucureşti a doamnei Preşedintă Maia Sandu, la 23 noiembrie 2021, când au fost semnate o Foaie de Parcurs şi un Acord pentru recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice.

În ultimele luni au fost realizate o serie de schimburi de vizite între delegaţiile Parlamentelor României şi Republicii Moldova şi există un dialog intens între şefii diplomaţiilor ţărilor noastre, atât telefonic, precum şi cu ocazia vizitelor de lucru realizate la Chişinău şi la Bucureşti.

Totodată, anul acesta am marcat 30 de ani de relaţii diplomatice între România şi Republica Moldova, împliniţi la 27 august.

După cum ştiţi, România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, iar relaţiile noastre bilaterale au un caracter special pentru că sunt bazate pe următorii piloni fundamentali:
  1. Filonul identitar comun: vorbim de unitatea de limbă, cultură,  istorie şi tradiţii dintre România şi Republica Moldova care transcende dincolo de pandemii, politică şi dispute geopolitice sterile.
  2. Un cadru juridic de excepţie: Sunt valabile Declaraţia privind instituirea unui Parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova (semnată la Bucureşti, la 27 aprilie 2010), zeci de acorduri, protocoale, declaraţii, memorandumuri de înţelegere, etc.
  3. Legături inter-instituţionale şi inter-personale solide între noi, de la cooperări  sectoriale şi proiecte comune realizate inclusiv cu fonduri europene între Ministerele de linie, la înfrăţiri între localităţile de pe cele două maluri de Prut, sau realizări de proiecte între asociaţiile non-guvernamentale.
  4. România este principalul partener comercial-economic al Republicii Moldova, poartă a produselor locale spre piaţa Uniunii Europene şi punte de conexiune energetică şi în domeniul infrastructurii transporturilor cu Europa.
Conform datelor statistice, la 30 septembrie 2021 volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 1,76 miliarde USD, ceea ce înseamnă o creştere de 26,5% faţă de anul trecut. Sperăm că, urmare menţinerii acestei tendinţe pozitive atât la import cât şi la export, la sfârşitul acestui an chiar să depăşim cifra istorică a schimburilor comerciale bilaterale de 2,4 mld. USD, cât a fost la nivelul anului 2019.

Şi 5) Empatie şi solidaritate. În vremuri grele, de criză, ne acordăm sprijin reciproc, în mod simplu, frăţeşte, cu dragoste. Din momentul declanşării crizei pandemice de COVID-19 Guvernul României a acordat sprijin Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei de coronavirus prin trimiterea unei misiuni medicale formată din 42 medici şi asistenţi sanitari, prin furnizarea de echipamente medicale diverse cu titlu gratuit, prin donarea a 506.200 doze de vaccin AstraZeneca şi Pfizer, precum şi a peste 100 mii de teste antigen.  Primul vaccin anticovid a ajuns în Repuplica Moldova din România, iar debutul campaniei de vaccinare a permis şi derularea în bune condiţiuni a proceselor electorale.
De asemenea, Republica Moldova a trimis recent în România, pe durata unei luni, o misiune medicală consistentă, formată din medici, asistente medicale şi paramedici SMURD, pentru a sprijini efortul sistemului medical român de combaterea a noului val mare de infectări cu COVID-19 din toamna acestui an.

Desigur că nu pot să nu amintesc, la ceas aniversar, de multele proiecte derulate în domeniile educaţiei şi culturii, domenii de excelenţă ale cooperării bilaterale, dar şi al infrastructurii. Aş aminti aici cele peste 1200 de grădiniţe reabilitate, construirea de la zero a unei noi aripi a Liceului „Mihai Eminescu” cu predare în limba română  din Comrat, construirea Teatrului dramatic din Cahul, reabilitarea clădirii Muzeului de Artă al Moldovei şi a Sălii cu Orgă, operaţionalizarea gazoductului Iaşi – Chişinău.

Totodată, România şi celelalte state membre UE au fost alături de Republica Moldova pe perioada recentei crize energetice şi, în acest context, s-a evidenţiat încă o dată importanţa gazoductului Iaşi – Chişinău, precum şi necesitatea celorlalte proiecte de interconectare energetică cu spaţiul UE prin România, pentru asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova.
 
Doamnelor şi Domnilor,

Toate acestea au fost şi vor fi realizate în interesul dumneavoastră direct, cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de apartenenţa etnică, religioasă sau de limba vorbită. Vă asigurăm că vom continua proiectele care vizează repararea, construirea sau modernizarea unor edificii de învăţământ şi cultură, construirea de apeducte şi poduri rutiere şi de cale ferată, vom diversifica relaţiile economice şi vom consolida şi mai mult legăturile de suflet, interumane dintre locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului.

Sunt pe deplin convins că Bucureştiul, alături de ceilalţi parteneri de dezvoltare, va ajuta în continuare autorităţile de la Chişinău şi cetăţenii Republicii Moldova în traversarea oricăror perioade de criză, indiferent de natura acestora.

Sprijinul în România pentru Republica Moldova este substanţial şi transpartinic, iar ţara noastră a fost şi va fi în continuare un susţinător consecvent şi fără rezerve al parcursului european ireversibil al Republicii Moldova, al eforturilor autorităţilor pentru construirea unor instituţii democratice solide, performante, reziliente, cu adevărat europene, care să funcţioneze eficient doar în beneficiul direct al cetăţenilor şi pentru implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană. Credem cu tărie că aceasta este unica garanţie a stabilităţii, securităţii şi prosperităţii pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova.

Ştim din proprie experienţă că drumul spre Europa nu este întotdeauna nici simplu şi nici uşor. Este un parcurs care necesită sacrificii atât din partea clasei politice, dar şi al cetăţenilor, însă este mereu benefic. România va continua să sprijine fără rezerve Republica Moldova în aceste eforturi.
În încheiere, cu speranţa că anul viitor va fi unul al revenirii pe deplin la normalitate în toate domeniile, vă rog să-mi permiteţi să vă urez multă sănătate, prosperitate şi împliniri.
 
La mulţi ani Dumneavoastră!
La mulţi ani români, oriunde v-aţi afla!
La mulţi ani, România! Vă mulţumesc pentru atenţie!
 
Similare
RECOMANDĂRI