Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

TVR MOLDOVA lansează campania "Eu sunt România". Ion Iovcev, profesorul care a luptat neobosit pentru apărarea limbii române în stânga Nistrului

TVR MOLDOVA lansează, astăzi, campania "Eu sunt România" dedicată zilei naţionale. Vom răsfoi file de istorie şi vom cunoaşte români cu care ne mândrim. Unul dintre ei este profesorul Ion Iovcev, cel care a luptat neobosit pentru apărarea limbii române în şcolile din stânga Nistrului. A fost ameninţat, arestat şi persecutat, pentru că devenise incomod dar aproape 3 decenii a fost un străjer al valorilor româneşti.

Ion Iovcev, profesor de matematică şi fizică, este simbolul luptei pentru apărarea limbii române în regiunea din stânga Nistrului. Fostul director al Liceului "Lucian Blaga", unicul cu predare în limba română din Tiraspol, mărturiseşte că, încă din copilărie, părinţii au fost cei care i-au cultivat valorile neamului românesc.  

ION IOVCEV: "Ai mei ambii părinţi au făcut şcoala interbelică cu toate că tatăl meu, fiind bulgar de origine, şi până la şapte ani nu ştia decât bulgară, învăţând în şcoala românească a căpătat o mare dragoste faţă de limba română, istoria acestui neam. Îmi spunea mereu în copilărie: Tu nu ştii ce era România în acea perioadă."

De-a lungul activităţii sale didactice a fost un aprig luptător al identităţii româneşti. Deşi erau vremuri grele, CÂND presiunile şi ameninţările erau la ordinea zilei, îşi aminteşte cu exactitate data de 27 mai 1992. A fost ziua în care, la invitaţia fostului rector al Institutului Pedagogic din Tiraspol, Petru Tolancenco, acceptase o luptă pe care avea să ducă toată viaţa.

ION IOVCEV:: „Si zice: Apoi ce, iei şcoala în primire? aşa şi mi-a zis. iar eu zic: Nu! Şi ştiţi ce mi-a spus el: Fricosule! Iată acest cuvânt m-a făcut să iau această şcoală, fără care să-mi dau seamă, chiar dacă ştiam ca va fi greu, dar ştiam ce mă aşteaptă."

Fondat în anul 1992, liceul purta de fapt numele de Şcoala Medie numărul 20. Pretinsele autorităţi transnistrene au acceptat să deschidă instituţia de învăţământ însă cu predare în aşa zisă limbă "moldovenească". La scurt timp însă, şcoala a început să se confrunte cu un val de presiune ideologică, pentru că se vorbea în limba română şi se studia... istoria românilor.

După intimidări şi ameninţări asupra conducerii şcolii, cadrelor didactice, dar şi asupra părinţilor, în 2004, şcoala a fost asediată. Aşa-zisa miliţie, şi securitatea transnistreană, au baricadat accesul în instituţia de învăţământ. S-a întâmplat exact cu o săptămână înainte ca şcoala să-şi îşi schimbe statutul în liceu.

 ION IOVCEV:: "La 1 septembrie când noi am făcut careul solemn pe trotuar, erau trei sute şi ceva de copii, părinţi, toţi, pe trotuar, fără microfoane, eram cu toţii cu buchete de flori. Gândiţi-vă, miliţia stăteau cu capul în jos, le era ruşine că stăteam noi în drum."

De-a lungul anilor, PROFESORUL Ion Iovcev a fost filat şi ameninţat. A fost victima a două accidente rutiere, produse în circumstanţe dubioase. I s-a pus şi o grenadă în cămaşă, fiind împins într-o maşină, într-o acţiune mârşavă de intimidare. În pofida greutăţilor, fostul director de liceu spune că nu a renunţat niciodată să lupte. Îşi aminteşte şi despre cum era nevoit să treacă manualele în grafia latină dincolo de aşa-zisă vamă ilegală.

ION IOVCEV:: „Aşa am trecut toata literatura pe parcursul anilor clandestin, şi table interactive, şi tot treceam. Uneori când mergeam direct, eram reţinut câte 2 şi 4 ore în vamă şi până la urmă trebuia să trecem înapoi, lăsam pe la Varniţa şi treceam prin porţiuni. Aşa biblioteca era plină cu literatură românească."

După ce mai bine de două decenii la catedră, devenise un personaj incomod pentru pretinsele autorităţi transnistrene. Pe 5 februarie 2014 a fost acuzat de contraband. S-a dovedit ulterior că totul a fost o înscenare. Când venea de la Chişinău cu salariile profesorilor, a fost învinuit că ar fi adus valută străină, bani care, de fapt, erau lei moldoveneşti.  
 
ION IOVCEV:. „O dată pe lună mergeam după salarii, nu spuneam în ce zi, în fiecare lună mergeam în diferite zile. Am fost ţinuţi 8 ore în ger, a venit şi miliţia tranistreană, înarmati, mascaţii cu automate, şi armata”.

Cu tristeţe şi dezămagire, Ion Iovcev spune că ceea ce nu au reuşit liderii din est, a izbutit guvernarea de la Chişinău. La 22 iunie 2021, a fost demis din funcţie, printr-un ordin al fostului ministru al Educaţiei, Lilia Pogolşa. Motivul oficial, depăşirea vârstei de pensionare.

ION IOVCEV:: „Începutul a fost botezul acolo la Tiraspol şi finalul a fost atât de urât şi neomenesc."

Profesorul Ion Iovcev declară cu mândrie că şi-a făcut tema pentru acasă. A ţinut piept presiunilor, în timp ce mulţi au crezut că va ceda pentru că a avut un crez - cel de a creşte buni specialişti în spiritul valorilor româneşti.

ION IOVCEV:: "Preotul, actorul şi învăţătorul nu e profesie, e vocaţie. Ai rămas acolo pentru că ai vocaţie şi poţi să rămâi în şcoală numai dacă ai copilul în tine şi dacă iubeşti copii. Pentru ca să fiu eu om, a fost atâţia alţi oameni, pentru ca să fie alţi oameni, trebuie să fii om".

Ion Iovcev s-a născut pe 12 iunie 1951, în localitatea Găvănoasa din raionul Cahul, Republica Moldova. În anul 2014 a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie oferită de statul român, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor din stânga Nistrului. În prezent, fostul director este consilier al europarlamentarului Eugen Tomac.
 
Similare
RECOMANDĂRI