Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Campania TVR MOLDOVA despre beneficiile parteneriatului cu Uniunea Europeană. Vinul "Made in Moldova", apreciat în Uniunea Europeană

Într-un nou reportaj din campania TVR MOLDOVA, care vă arată beneficiile parteneriatului cu Uniunea Europeană, vorbim despre ceea ce ne-a făcut cunoscuţi în lumea întreagă - vinurile selecte produse cu multă pasiune de vinificatorii basarabeni. Mulţi sunt şcoliţi în ţări europene, de unde s-au întors cu experienţă şi mai hotărâţi ca niciodată să îşi dezvolte o afacere acasă. În tot acest timp, le-a fost alături Uniunea Europeană, care a crezut în visele lor şi le-a oferit finanţarea necesară.

Cum faceţi vinul?
"Secretul ca la toţi moldovenii. Strângem poama, o punem în butoi, în cadă, o dăm prin zdrobilcă, se aşază, îi dăm vreo 2-3 zile să înceapă a fierbe, la teasc şi iese vinul moldovenesc."

"Teasc. Scurgem răvacul. Toscovinul îl dăm la teasc."

"Toamna când îl culegem, il aşezăm în locul lui, în butoaie. Trebuie să spălăm butoaiele ca lumea ca să fie o producţie bună şi gustoasă."

Care este tehnica pe care o folosiţi când faceţi vinul?

"Nu e aşa modern, mergem pe metoda veche."

"Ei tehnici moderne. Aşa am apucat de la tata meu şi aşa ţin mai departe, tot aşa."

" Cu utilaje de a noastre bătrâneşti, de la bunei. Teascul ne-o rămas de la bunel care 86 de ani a trăit."

Cum este vinul din Republica Moldova?

"Eu am încercat din magazin diferite vinuri din alte ţări dar mă gândesc că noi ne-am deprins cu vinul nostru. Poate al lor e mai bun dar e al lor, dar a nostru e mai bun că e al nostru."

"Vinul e bun dacă îl faci bine, cu inimă."

"Eu cred că e mai bun ca în alte ţări. Şi la televizor toţi spun că vinurile Moldovei sunt cele mai gustoase."

Fără îndoială, vinurile sunt cartea noastră de vizită a Republicii Moldova. Aroma acestei licori este inconfundabila şi te duce deodată cu gândul spre aceste meleaguri pitoreşti unde sunt crescute cu mare grijă culturile de vita de vie. Acest domeniu deschide o perspectiva enormă, nedescoperita încă de unii. Pe de alta parte, alţii se bucura de un succes răsunător. Astăzi va prezentăm povestea lui Arcadie Fosnea.

ARCADIE FOŞNEA viticultor: "Bine aţi venit la Mirceşti. Eu sunt Arcadie Foşnea. Am fost fondat această mică vinărie încă în 2009.  Eu am avut posibilitatea să merg la studii în Germania în 1997, am absolvit viticultura şi vinificaţia. M-am inspirat din această cultură şi s-a transformat într-un vis. Am spus că eu cândva voi construi aşa ceva în Moldova."

Oficial, crama şi-a deschis porţile pentru vizitatori în 2020, dar lucrările de construcţie au început încă din 2009.

ARCADIE FOŞNEA viticultor: "Noi spunem că avem cea mai înaltă vie din Moldova. Se întinde de la 270 până 360 de metri mai sus de nivelul mării. Aici avem 15 ha de viţă de vie plantate şi 12 soiuri. Noi plantăm viţa de vie destul de dens. Avem până la 6000 de plante la hectar. O roadă mică la butuc. Solul este înierbat pentru că vrem să fim mai prietenoşi cu natura, să avem insecte, păsări şi animăluţe prin vie."

Cultura de viţă de vie se întinde pe o suprafaţă de 15 hectare şi numără 12 soiuri.

ARCADIE FOŞNEA viticultor: "Noi culegem relativ târziu. Strugurii sunt foarte bine copţi. Aici au loc toate procesele de vinificare a strugurilor de la presare, limpezire must, fermentare, limpezire vin, îmbuteliere."

Mica vinărie produce, anual, 70 de mii de sticle de vin. Portofoliul cramei numără 14 produse unice.

ARCADIE FOŞNEA viticultor: "În 2021 am îmbuteliat 50 de mii de sticle. Noi suntem un mic producător. Producem vinuri mai deosebite, autentice şi punem accent pe specificul de la Mirceşti, microclima, sol. Vinurile sunt altfel, trebuie descoperite. Suntem prezenţi pe piaţa noastră, dar şi exportăm. Exportăm în România, Canada, Japonia, China în Portugalia."

Antreprenorul a pus un accent deosebit pe turismul vinicol. La cramă funcţionează un restaurant şi un hotel.

ARCADIE FOŞNEA viticultor: "Astăzi avem 13 camere hoteliere. Ne aflăm în una din ele care fost dotată cu suportul proiectelor europene. Şi cel mai important peisajul. Ne aflăm pe unul dintre cele mai înalte dealuri din Moldova."

ARCADIE FOŞNEA viticultor: "Totul s-a făcut datorită suportului proiectului european EU4Ungheni şi suntem recunoscători.  Este un grant de 30 de mii de euro plus contribuţia noastră de 20%. Banii s-au oferit pentru bunurile dotate la hotel, o parte din utilaje pentru cultivarea viţei de vie. Altă componentă este staţia de epurare. Noi construim o mică staţia de epurare. Echipamentele pentru aceasta au fost achitate din acest proiect."

Antreprenorul este beneficiarul proiectului EU4Ungheni. El a primit un grant de 30.000 de euro de la Uniunea Europeană.

ARCADIE FOŞNEA viticultor: "Micile vinării sunt create de oameni cu entuziasm, cu pasiune, care nu stă pe primul plan rezultatele economice, bineînţeles că nu facem doar de dragul pasiunii, dar avem mai multă răbdare. Avem mulţi turişti. Scopul nostru a fost realizat."
Similare
RECOMANDĂRI