Comisia Europeană propune un nou ghişeu unic al UE pentru vămi cu scopul reducerii birocraţiei, cooperării între autorităţile de frontieră şi facilitării comerţului
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Comisia Europeană propune un nou ghişeu unic al UE pentru vămi cu scopul reducerii birocraţiei, cooperării între autorităţile de frontieră şi facilitării comerţului

Comisia Europeană a propus o nouă iniţiativă care va facilita realizarea de schimburi de informaţii electronice de către diferitele autorităţi implicate în vămuirea mărfurilor, informaţii depuse de comercianţi, care vor putea transmite o singură dată informaţiile necesare pentru importul sau exportul mărfurilor. Aşa-numitul „Sistem de ghişeu unic al UE pentru vămi” are ca scop să consolideze cooperarea şi coordonarea dintre diferite autorităţi, pentru a se facilita verificarea automată a formalităţilor nevamale în legătură cu mărfurile care intră pe teritoriul UE sau ies de pe acesta.

Anual, datorită uniunii vamale sunt posibile schimburi comerciale cu mărfuri în valoare de peste 3,5 mii de miliarde de euro. Vămuirea şi controalele vamale eficiente sunt esenţiale pentru ca schimburile comerciale să se poată desfăşura fără probleme şi, totodată, pentru a se asigura protecţia cetăţenilor, a întreprinderilor şi a mediului în UE. În urma crizei provocate de coronavirus a reieşit cât de important este să existe procese vamale flexibile şi solide în acelaşi timp, iar acest aspect va căpăta din ce în ce mai multă importanţă pe măsură ce volumele schimburilor comerciale continuă să crească şi intervin noi provocări legate de digitalizare şi comerţul electronic, precum forme noi de fraudă, potrivit caleaeuropeana.ro.

Actualmente, formalităţile impuse la frontierele externe ale UE implică adesea mai multe autorităţi diferite responsabile de domenii de politică diferite, precum sănătatea şi siguranţa, mediul, agricultura, pescuitul, patrimoniul cultural, supravegherea pieţei şi conformitatea produselor. În consecinţă, întreprinderile trebuie să transmită informaţii mai multor autorităţi diferite, fiecare având propriul portal şi propriile proceduri. Acest proces este anevoios şi implică mult timp din partea comercianţilor, reducând capacitatea autorităţilor de a acţiona într-un mod unitar pentru a contracara riscurile.

Propunerea Comisiei este primul pas în crearea unui cadru digital pentru o cooperare consolidată între toate autorităţile de frontieră, prin intermediul unui ghişeu unic. Ghişeul unic va permite întreprinderilor şi comercianţilor să furnizeze date prin intermediul unui singur portal într-un stat membru anume, reducându-se astfel duplicările, timpul şi costurile. Vămile şi alte autorităţi vor putea apoi să utilizeze aceste date în mod colectiv, făcând astfel posibilă o abordare complet coordonată a vămuirii mărfurilor şi o perspectivă mai clară la nivel UE asupra mărfurilor care intră în UE sau ies de pe teritoriul său. 

De asemenea, fiind un proiect ambiţios, va implica investiţii semnificative atât la nivelul UE, cât şi la nivelul statelor membre, pentru a fi pus în aplicare integral în următorul deceniu. Comisia va sprijini statele membre în acest proces de pregătire, atunci când este posibil, inclusiv prin finanţare din Mecanismul de redresare şi rezilienţă, pentru a le permite să profite de avantajele integrale pe termen lung ale ghişeului unic.

UE este cel mai mare bloc comercial din lume, însumând 15 % din schimburile comerciale mondiale. În 2018, aproape 343 de milioane de declaraţii vamale au fost tratate de peste 2 000 de birouri vamale din UE, care au colectat taxe vamale în cuantum de 25,3 mii de miliarde de euro.

Ghişeul unic face parte din noul Plan de acţiune privind uniunea vamală, care stabileşte o serie de măsuri prin intermediul cărora vămile din UE să devină mai inteligente, mai inovatoare şi mai eficiente în următorii patru ani. 

Similare
RECOMANDĂRI