Consiliul European salută progresele privind vaccinarea şi reafirmă angajamentul UE faţă de solidaritatea internaţională ca răspuns la pandemie
Sursa foto:© European Union, 2020 Vizualizari:

Consiliul European salută progresele privind vaccinarea şi reafirmă angajamentul UE faţă de solidaritatea internaţională ca răspuns la pandemie

Consiliul European salută progresele satisfăcătoare privind vaccinarea şi îmbunătăţirea generală a situaţiei epidemiologice, subliniind, în acelaşi timp, necesitatea de a se continua eforturile de vaccinare şi de a se da dovadă de vigilenţă şi coordonare în ceea ce priveşte evoluţiile, în special apariţia şi răspândirea variantelor, informează CaleaEuropeana.ro.

Acordurile cu privire la certificatul digital al UE COVID-19 şi la revizuirea celor două recomandări ale Consiliului privind călătoriile în interiorul UE şi călătoriile neesenţiale către UE vor facilita călătoriile transfrontaliere în condiţii de siguranţă. Statele membre le vor aplica într-un mod care să asigure revenirea deplină la libera circulaţie de îndată ce situaţia în materie de sănătate publică o va permite, relatează sursa citată.

Mai mult, Consiliul European reafirmă angajamentul UE faţă de solidaritatea internaţională ca răspuns la pandemie. Ar trebui să se avanseze rapid în cadrul lucrărilor actuale menite să contribuie la stimularea producţiei mondiale de vaccinuri şi a accesului universal la acestea, în special prin intermediul mecanismului COVAX. Toate ţările producătoare şi toţi producătorii ar trebui să contribuie în mod activ la eforturile de sporire a ofertei mondiale de vaccinuri, materii prime, tratamente şi mijloace terapeutice împotriva COVID-19 şi să coordoneze acţiunile în cazul apariţiei unor blocaje în aprovizionare şi distribuţie.

Consiliul European salută decizia adoptată de cea de a 74-a Adunare Mondială a Sănătăţii de a convoca, în noiembrie 2021, o sesiune specială a Adunării Mondiale a Sănătăţii cu privire la o convenţie-cadru privind pregătirea pentru pandemii şi răspunsul la acestea. UE va continua să desfăşoare lucrări în vederea unui tratat internaţional privind pandemiile.

Consiliul European a discutat despre primele învăţăminte care se pot desprinde în urma pandemiei pe baza raportului Comisiei. Consiliul European invită viitoarea preşedinţie să ducă mai departe lucrările în cadrul Consiliului cu scopul de a îmbunătăţi, la nivel colectiv, gradul nostru de pregătire, capacitatea noastră de răspuns şi rezilienţa noastră la viitoare crize şi de a proteja funcţionarea pieţei interne.

De asemenea, Consiliul European a discutat despre situaţia în materie de migraţie pe diferitele rute. Deşi măsurile luate de UE şi de statele membre au diminuat în ansamblu fluxurile ilegale în ultimii ani, evoluţiile de pe unele rute reprezintă motive serioase de îngrijorare şi necesită o vigilenţă neîntreruptă şi măsuri urgente.

Pentru a se preveni pierderea de vieţi omeneşti şi pentru a se reduce presiunea asupra frontierelor europene, se vor intensifica parteneriatele şi cooperarea reciproc avantajoase cu ţările de origine şi de tranzit, ca parte integrantă a acţiunii externe a Uniunii Europene.

Abordarea va fi pragmatică, flexibilă şi adaptată, va face uz în mod coordonat, ca abordare „Echipa Europa”, de toate instrumentele şi stimulentele disponibile ale UE şi ale statelor membre şi se va derula în strânsă cooperare cu UNHCR şi OIM. Ea ar trebui să vizeze toate rutele şi să se bazeze pe o abordare la nivelul întregii rute, combătând cauzele profunde, sprijinind refugiaţii şi persoanele strămutate în regiune, consolidând capacitatea de gestionare a migraţiei, eradicând introducerea ilegală de migranţi şi traficul de persoane, consolidând controlul la frontiere, cooperând în materie de căutare şi salvare, aplecându-se asupra migraţiei legale, dar respectând totodată competenţele naţionale, precum şi asigurând returnarea şi readmisia. 

În acest scop, Consiliul European: solicită Comisiei şi Înaltului Reprezentant ca, în strânsă cooperare cu statele membre, să consolideze de îndată acţiunile concrete cu ţările de origine şi de tranzit prioritare, precum şi sprijinul tangibil destinat acestora şi invită Comisia să utilizeze în mod optim cel puţin 10% din pachetul financiar IVCDCI, precum şi finanţarea din cadrul altor instrumente relevante, pentru acţiuni legate de migraţie şi să raporteze Consiliului cu privire la intenţiile sale în acest sens până în noiembrie.

De asemenea, Consiliul European condamnă şi respinge orice încercare a unor ţări terţe de a instrumentaliza migranţii în scopuri politice.

Similare
RECOMANDĂRI