Consiliul UE a adoptat concluziile privind situaţia din Afganistan şi solicită o coordonare strânsă cu partenerii internaţionali
Consiliul UE a adoptat astăzi, 21 septembrie, concluziile privind Afganistanul, în care se subliniază angajamentul UE faţă de pacea şi stabilitatea din această ţară şi faţă de sprijinirea poporului afgan. Concluziile stabilesc, de asemenea, linia de acţiune a UE privind acţiunile din Afganistan.
UE recunoaşte că situaţia din Afganistan reprezintă o provocare majoră pentru întreaga comunitate internaţională şi subliniază necesitatea unei coordonări puternice în ceea ce priveşte angajamentul cu partenerii internaţionali relevanţi, în special cu ONU, se arată în comunicatul oficial, potrivit CaleaEuropeana.ro.
Angajamentul operaţional al UE şi al statelor sale membre va fi atent calibrat în funcţie de politica şi acţiunile cabinetului interimar numit de talibani, nu îi va conferi acestuia nicio legitimitate şi va fi evaluat în funcţie de cele cinci criterii de referinţă convenite de miniştrii afacerilor externe ai UE în cadrul reuniunii lor informale din Slovenia din 3 septembrie 2021. În acest context, drepturile femeilor şi ale fetelor reprezintă o preocupare deosebită.
Prin urmare, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a anunţat că se lucrează pentru a continua prezenţa UE pe terenul afgan, însă nu se pot oferii detalii, momentan, din motive de securitate. De asemenea, acesta a menţionat că este bine ca UE să menţină un canal de comunicare cu Guvernul din Kabul: „Să fim clari: a fi în contact cu, nu înseamnă deloc ceva care ar putea conferi o recunoaştere formală sau o legitimitate guvernului interimar”, a explicat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate într-o conferinţă de presă în cadrul unei reuniunii informale a miniştrilor de externe ai statelor membre.
O prezenţă minimă a UE pe teren la Kabul, în funcţie de situaţia de securitate, ar facilita furnizarea de ajutor umanitar şi monitorizarea situaţiei umanitare şi ar putea, de asemenea, să coordoneze şi să sprijine plecarea în condiţii de siguranţă, securitate şi ordine a tuturor cetăţenilor străini şi a afganilor care doresc să părăsească ţara.
Ca o chestiune prioritară, UE va iniţia o platformă politică regională de cooperare cu vecinii direcţi ai Afganistanului pentru a contribui la prevenirea efectelor negative în regiune şi pentru a sprijini rezilienţa economică şi cooperarea economică regională, precum şi nevoile umanitare şi de protecţie.
Consiliul va reveni asupra acestei chestiuni în cadrul următoarei sale reuniuni din octombrie.