Consiliul UE a adoptat Legea europeană a climei, stabilind obiectivul ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050
Sursa foto:© European Union, 2018 Vizualizari:

Consiliul UE a adoptat Legea europeană a climei, stabilind obiectivul ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050

Consiliul UE a adoptat luni poziţia sa în primă lectură cu privire la legislaţia europeană a climei, punând capăt procedurii de adoptare şi stabilind în legislaţie obiectivul ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 şi un obiectiv colectiv de reducere netă a emisiilor de gaze cu efect de seră (emisii după deducerea absorbţiilor) de cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu 1990, informează CaleaEuropeana.ro.

Legislaţia europeană privind clima vine după un acord politic încheiat cu Parlamentul European la 21 aprilie şi adoptării de către Parlament a poziţiei sale în primă lectură la 24 iunie, notează sursa citată.

„Salut călduros această etapă finală a adoptării primei legi a UE privind clima, care consacră în legislaţie obiectivul de neutralitate climatică pentru 2050. Un acord privind legislaţia europeană în domeniul climei a fost o prioritate pentru preşedinţia portugheză şi mă bucur că am reuşit să trecem cu succes linia de sosire”, a declarat João Pedro Matos Fernandes, ministrul portughez al mediului şi al politicilor climatice.

Pe lângă obiectivul de neutralitate climatică şi al obiectivului ambiţios al Uniunii de a depune eforturi pentru a obţine emisii negative după 2050, legislaţia europeană privind clima stabileşte un obiectiv obligatoriu al Uniunii în materie de climă de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră (emisii după deducerea absorbţiilor) cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu 1990.

Pentru a se asigura că până în 2030 se depun eforturi suficiente pentru reducerea şi prevenirea emisiilor, legea privind clima introduce o limită de 225 Mt de echivalent CO2 pentru contribuţia absorbţiilor la acest obiectiv. Uniunea va urmări, de asemenea, să obţină un volum mai mare de absorbţie a carbonului net până în 2030.

Mai mult, Comisia Europeană va propune un obiectiv intermediar privind clima pentru 2040, dacă este cazul, în termen de maximum şase luni de la prima evaluare globală efectuată în temeiul Acordului de la Paris. În acelaşi timp, Comisia va publica un buget orientativ estimat al Uniunii pentru gazele cu efect de seră pentru perioada 2030-2050, împreună cu metodologia care stă la baza acestuia. Bugetul este definit ca volumul total orientativ al emisiilor nete de gaze cu efect de seră (exprimat în echivalent CO2 şi furnizând informaţii separate privind emisiile şi absorbţiile) care se preconizează că vor fi emise în perioada respectivă fără a pune în pericol angajamentele asumate de Uniune în temeiul Acordului de la Paris.

Legea europeană a climei instituie un Consiliu consultativ ştiinţific european privind schimbările climatice. Consiliul va oferi consultanţă ştiinţifică independentă şi va elabora rapoarte privind măsurile, obiectivele climatice şi bugetele indicative ale UE privind gazele cu efect de seră, precum şi coerenţa acestora cu legislaţia europeană privind clima şi cu angajamentele internaţionale ale UE în temeiul Acordului de la Paris.

Comisia va colabora cu sectoarele economiei care aleg să pregătească foi de parcurs voluntare orientative în vederea atingerii obiectivului Uniunii de realizare a neutralităţii climatice până în 2050. Comisia ar urma să monitorizeze elaborarea acestor foi de parcurs, să faciliteze dialogul la nivelul UE şi să facă schimb de bune practici între părţile interesate relevante.

Pe 21 aprilie, Parlamentul European şi statele membre ale UE au ajuns miercuri la un acord politic pentru adoptarea obiectivului de reducere netă cu cel puţin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE până în 2030.

În concluziile sale din 12 decembrie 2019, Consiliul European şi-a exprimat susţinerea pentru obiectivul unei Uniuni neutre din punct de vedere climatic până în 2050, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris, recunoscând în acelaşi timp că trebuie instituit un cadru favorabil în acest sens, care să aducă beneficii tuturor statelor membre şi să cuprindă instrumente, stimulente, sprijin şi investiţii adecvate pentru a asigura o tranziţie eficientă din punctul de vedere al costurilor, justă, precum şi echitabilă şi echilibrată din punct de vedere social, ţinând seama de diferitele circumstanţe naţionale în ceea ce priveşte punctele de plecare.

La 4 martie 2020, Comisia Europeană şi-a adoptat propunerea de Lege europeană a climei, ca parte importantă a Pactului verde european. La 17 septembrie 2020, Comisia a adoptat o propunere de modificare a propunerii sale iniţiale pentru a include un obiectiv revizuit al UE de reducere a emisiilor cu cel puţin 55% până în 2030. De asemenea, Comisia a publicat o comunicare privind Planul pentru atingerea obiectivului pentru 2030 privind clima, însoţită de o evaluare a impactului cuprinzătoare.

În concluziile sale din 10-11 decembrie, Consiliul European a aprobat un obiectiv obligatoriu al UE de reducere internă netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 în comparaţie cu 1990.

Consiliul a adoptat o abordare generală la 17 decembrie 2020, după care Consiliul şi Parlamentul au lansat o serie de triloguri în scopul ajungerii la un acord asupra textului final.

Similare
RECOMANDĂRI