Consiliul UE a aprobat Rezerva de ajustare la Brexit de 5 miliarde de euro, din care România va primi 39,4 milioane de euro
Sursa foto:© European Commission Vizualizari:

Consiliul UE a aprobat Rezerva de ajustare la Brexit de 5 miliarde de euro, din care România va primi 39,4 milioane de euro

Consiliul Uniunii Europene a dat aprobarea finală pentru Rezerva de ajustare la Brexit de 5 miliarde de euro, din care România va primi 39,4 milioane de euro, după ce acest fond menit să ajute statele membre să gestioneze impactul negativ al ieşirii Regatului Unit din UE a primit undă verde din partea Parlamentului European la 16 septembrie, relatează CaleaEuropeană.ro.

”Adoptarea rapidă a rezervei înseamnă că fondurile atât de necesare vor fi puse în curând la dispoziţia regiunilor şi întreprinderilor europene cele mai afectate, în special a IMM-urilor şi a lucrătorilor acestora. Obiectivul nostru este de a-i ajuta pe cei mai vulnerabili să traverseze o perioadă dificilă de adaptare la consecinţele Brexitului. Acest lucru demonstrează solidaritatea tuturor statelor membre cu zonele cele mai afectate”, a transmis Zvonko Cernac, ministrul sloven responsabil cu dezvoltarea şi politica europeană de coeziune, al cărui stat deşine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, relatează sursa citată

Cele cinci miliarde de euro din fondul destinat să atenueze impactul imediat al retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană vor fi alocate după cum urmează:

  • O prefinanţare de 4 miliarde de euro, adică 80% din totalul acestui instrument, va fi achitată în trei tranşe; 1,6 miliarde de euro în 2021, 1,2 miliarde de euro în 2022 şi 1,2 miliarde de euro în 2023;
  • Restul de un miliard va fi pus la dispoziţie în 2025. Acesta va fi împărţit între statele membre în funcţie de modul în care a fost cheltuită finanţarea în anii precedenţi, luând în considerare, de asemenea, orice sume neutilizate.

Printre măsurile care vor beneficia de finanţare din acest fond se numără sprijinul acordat întreprinderilor, comunităţilor locale, crearea de locuri de muncă sau sprijinirea cetăţenilor UE pentru reintegrare.

Rezerva va finanţa măsurile introduse în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2023 pentru a acoperi cheltuielile suportate înainte de expirarea perioadei de tranziţie.

Având în vedere că Brexit-ul a afectat în mod diferit statele membre, negociatorii celor două instituţii cu rol de co-legislator au stabilit care va fi metoda de alocare a acestor fonduri: 

  • ponderea comerţului cu Regatul Unit;
  • ponderea pescuitului în zona economică exclusivă a Regatului Unit;
  • ponderea populaţiei care locuieşte în regiunile maritime ce se învecinează cu Regatul Unit.

Irlanda va fi de departe statul care va beneficia de cea mai mare finanţare din acest fond, suma destinată fiind de peste un miliard de euro, urmată de Ţările de Jos (aproximativ 810 milioane de euro), Franţa (aproximativ 670 de milioane de euro), Germania (aproximativ 590 de milioane de euro) şi Belgia (aproximativ 350 de milioane de euro).

România se află în aceeaşi categorie cu Grecia, Malta şi Slovenia, ţara noastră primind 39,4 milioane de euro.

© European Parliament

Aprobarea de astăzi de către Consiliu a poziţiei Parlamentului European în primă lectură, care a fost votată în plen la 15 septembrie, reprezintă etapa legislativă finală şi înseamnă că rezerva de ajustare la Brexit a fost adoptată. Regulamentul va intra în vigoare în ziua următoare publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în prima jumătate a lunii octombrie.

Similare
RECOMANDĂRI