Consiliul UE şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind noua agenţie a Uniunii Europene pentru azil
Sursa foto:© European Union, 2020 Vizualizari:

Consiliul UE şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind noua agenţie a Uniunii Europene pentru azil

Preşedinţia Consiliului UE şi reprezentanţii Parlamentului European au ajuns marţi la un acord provizoriu cu privire la un regulament de înfiinţare a agenţiei UE pentru azil, ce are ca scop îmbunătăţirea aplicării politicii de azil în cadrul Uniunii, prin transformarea actualului Birou European de Sprijin pentru Azil (EASO) într-o agenţie cu drepturi depline, informează CaleaEuropeana.ro.

Agenţia va fi responsabilă de îmbunătăţirea funcţionării sistemului european comun de azil, prin furnizarea de asistenţă operaţională şi tehnică statelor membre şi prin contribuţia la o mai mare convergenţă a evaluării cererilor de protecţie internaţională.

„Acordul de astăzi este un element important în eforturile noastre de a stabili un sistem de azil eficient, echitabil şi cu adevărat european. Agenţia UE pentru azil va oferi statelor membre care au nevoie de sprijin concret şi practic în ceea ce priveşte procesarea solicitanţilor de azil. De asemenea, aceasta va valorifica puterea abordării noastre comune pentru a îmbunătăţi cooperarea operaţională cu ţările terţe”, a transmis Eduardo Cabrita, ministrul portughez al afacerilor interne. 

Regulamentul privind agenţia UE pentru azil consolidează mandatul actual al EASO şi facilitează trimiterea experţilor în statele membre care solicită sprijin operaţional. Noua legislaţie sporeşte sprijinul agenţiei pentru cooperarea dintre statele membre şi ţările terţe, contribuind astfel la solidaritatea dintre ţările membre şi la dimensiunea externă globală a UE. 

Acordul politic provizoriu face obiectul aprobării de către Consiliu şi Parlamentul European înainte de a trece prin procedura oficială de adoptare.

Comisia Europeană salută acordul la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul UE. Aceasta este o iniţiativă-cheie în cadrul Noului Pact privind migraţia şi azilul. Noua agenţie va contribui la creşterea calităţii, a uniformităţii şi a rapidităţii procedurilor de azil în statele membre. Noua sa rezervă de 500 de experţi va oferi, de asemenea, un sprijin mai eficient sistemelor naţionale de azil care se confruntă cu un număr mare de cazuri, ceea ce va face ca sistemul general de gestionare a migraţiei din UE să fie mai eficient şi mai durabil.

„Atunci când am prezentat propunerea noastră pentru un Pact al UE privind migraţia şi azilul în septembrie anul trecut, am urmărit crearea unui sistem european de azil coerent şi funcţional. Acordul de astăzi este o primă etapă importantă în acest proces. Statele membre vor putea acum să se bazeze pe sprijinul operaţional deplin al Agenţiei UE pentru Azil, atât în condiţii normale, cât şi atunci când se află în dificultate. Agenţia va avea un impact tangibil asupra procedurilor de azil, îmbunătăţind protecţia persoanelor şi eliminând lacunele pentru a crea o mai mare convergenţă între sistemele de azil ale statelor membre”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

În mai şi iunie 2016, Comisia Europeană a prezentat şapte propuneri legislative, inclusiv o propunere privind agenţia UE pentru azil, pentru a îmbunătăţi funcţionarea sistemului european comun de azil.

La 20 decembrie 2016, Consiliul a adoptat un mandat de negociere parţial iniţial pentru propunerea privind agenţia UE pentru azil, iar negocierile cu Parlamentul European au avut loc în lunile următoare. La 28 iunie 2017, Preşedinţia Consiliului şi Parlamentul European au ajuns la un acord politic general. Lucrările au continuat apoi la nivel tehnic, iar la 6 decembrie 2017, ambasadorii UE au luat act de acordul provizoriu.

În septembrie 2018, Comisia Europeană a prezentat o propunere modificată de regulament privind agenţia de azil a UE, pe baza acordului provizoriu la care s-a ajuns în 2017. Lucrările privind această propunere au început atât în cadrul Consiliului, cât şi în cadrul Parlamentului European. Cu toate acestea, în cadrul propunerilor sale privind pactul privind migraţia şi azilul din septembrie 2020, Comisia Europeană şi-a menţinut propunerea din 2016 privind regulamentul agenţiei de azil a UE, iar discuţiile pe această temă au fost relansate. 

Similare
RECOMANDĂRI