Deputaţii europeni adoptă noi reguli pentru combaterea conţinutului online ilegal. Legea serviciilor digitale va proteja drepturile utilizatorilor
Sursa foto:© European Union, 2021 Vizualizari:

Deputaţii europeni adoptă noi reguli pentru combaterea conţinutului online ilegal. Legea serviciilor digitale va proteja drepturile utilizatorilor

Deputaţii europeni au votat marţi noi reguli de combatere a conţinutului ilegal pentru a se asigura că platformele online sunt trase la răspundere pentru algoritmii lor şi pentru a încuraja îmbunătăţirea practicilor de moderare a conţinutului, rellatează CaleaEuropeană.ro.

Astfel, Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor din Parlamentul European a adoptat cu 36 de voturi pentru, 7 voturi împotrivă şi 2 abţineri, poziţia sa cu privire la propunerea de Act legislativ privind serviciile digitale (DSA). DSA va defini reguli clare privind responsabilitatea platformelor online, precum reţelele de socializare. Platformele online foarte mari (VLOP) vor face obiectul unor obligaţii specifice din cauza riscurilor deosebite pe care le prezintă în ceea ce priveşte difuzarea conţinutului ilegal şi dăunător, notează sursa citată.

Proiectul de lege urmăreşte să creeze un spaţiu digital mai sigur în care drepturile utilizatorilor să fie protejate, inclusiv prin intermediul unor norme care să combată conţinutul online ilegal şi să încurajeze responsabilitatea şi transparenţa algoritmilor.

Includerea în DSA a unor dispoziţii privind evaluările riscurilor, măsurile de atenuare a riscurilor, auditurile independente şi aşa-numitele „sisteme de recomandare” (algoritmi care stabilesc ce văd utilizatorii) ar contribui, de asemenea, la combaterea conţinutului dăunător şi a dezinformării.

Consiliul a convenit, în urmă cu două săptămâni, asupra poziţiei sale cu privire la propunerea de Act legislativ privind serviciile digitale (DSA). Obiectivul principal al propunerii de lege privind serviciile digitale este de a proteja utilizatorii împotriva bunurilor, conţinutului sau serviciilor ilegale şi de a le proteja drepturile fundamentale online.  De asemenea, aceasta modernizează o parte din directiva privind comerţul electronic din 2000.

Eliminarea conţinutului ilegal

DSA stabileşte un mecanism de “notificare şi acţiune”, precum şi garanţii pentru eliminarea conţinutului ilegal. Platformele online ar trebui să acţioneze la primirea unei astfel de notificări “fără întârzieri nejustificate, ţinând cont de tipul de conţinut ilegal notificat şi de urgenţa de a acţiona”.

Potrivit deputaţilor europeni, sunt necesare acţiuni specifice din partea pieţelor online pentru a se asigura că consumatorii pot achiziţiona online produse sigure, consolidând obligaţia de a urmări comercianţii.

Prevenirea răspândirii conţinutului dăunător prin algoritmi

Platformele utilizează “sisteme de recomandare” pentru a alege ce informaţii să promoveze: următorul videoclip pe care utilizatorii îl vor viziona, următorul produs pe care îl vor cumpăra, următoarea ştire care va apărea în partea de sus a reţelei de socializare. Deputaţii europeni au întărit prevederile pentru a se asigura că platformele online sunt transparente cu privire la modul în care funcţionează aceşti algoritmi.

Platformele online foarte mari  (VLOP-urile) vor trebui să efectueze evaluări obligatorii ale riscurilor şi să ia măsuri de reducere a riscurilor, ceea ce ar trebui să contribuie la o mai bună gestionare a conţinutului dăunător şi a dezinformării. De asemenea, VLOP-urile vor trebui să facă schimb de date cu autorităţile şi cu cercetătorii, pentru a permite controlul asupra modului în care funcţionează şi pentru a ajuta la o mai bună înţelegere a evoluţiei riscurilor online.

Alte modificări introduse de către deputaţii europeni se referă, printre altele, la:

  • anumite scutiri de la obligaţiile DSA pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici;
  • platformelor online ar trebui să li se interzică utilizarea tehnicilor de înşelăciune sau de influenţare a comportamentului utilizatorilor prin “modele obscure”;
  • publicitatea direcţionată: textul prevede o alegere mai transparentă şi mai informată pentru toţi destinatarii de servicii, inclusiv informaţii privind modul în care datele lor vor fi monetizate şi o mai bună protecţie a minorilor împotriva marketingului direct, a creării de profiluri şi a publicităţii direcţionate din punct de vedere comportamental în scopuri comerciale;
  • mai multe opţiuni privind clasamentul bazat pe algoritmi: VLOP-urile ar trebui să ofere cel puţin un sistem de recomandare care să nu se bazeze pe creare de profiluri;
  • obligaţii suplimentare pentru platformele utilizate în principal pentru difuzarea conţinutului pornografic;
  • punerea în aplicare a DSA: clarificarea rolului “coordonatorilor de servicii digitale” din statele membre şi cooperarea acestora cu Comisia Europeană.

Plenul va vota pentru propunerea de modificare a DSA în sesiunea din ianuarie. Textul aprobat va deveni apoi mandatul Parlamentului European pentru negocierile cu guvernele UE, planificate să înceapă sub preşedinţia franceză a Consiliului UE în primul semestru al anului 2022.

Similare
RECOMANDĂRI