Etichete energetice ale UE mai simple pentru produsele de iluminat, de la 1 septembrie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Etichete energetice ale UE mai simple pentru produsele de iluminat, de la 1 septembrie

Pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să îşi reducă facturile la energie şi amprenta de carbon, începând de miercuri, 1 septembrie 2021, va fi disponibilă în toate magazinele şi la toate punctele online de vânzare cu amănuntul o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE, recunoscută pe scară largă, pentru becuri şi alte produse de iluminat.

Această evoluţie este urmarea îmbunătăţirii considerabile a eficienţei energetice în acest sector în ultimii ani, din ce în ce mai multe „surse de lumină” (cum ar fi becurile şi modulele LED) obţinând clasificarea A+ sau A++ conform scării actuale. Cea mai importantă schimbare este revenirea la o scară mai simplă A-G.

Kadri Simson, Comisarul UE pentru energie, a declarat în acest sens: „Becurile noastre şi alte produse de iluminat au devenit atât de eficiente în ultimii ani, încât mai mult de jumătate din LED-uri fac parte acum din clasa A++. Actualizarea etichetelor va permite consumatorilor să vadă mai uşor care sunt produsele cele mai bune din categoria lor, ajutându-i astfel să economisească energie şi bani. Utilizarea unor sisteme de iluminat mai eficiente din punct de vedere energetic va contribui la reducerea în continuare a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE şi la realizarea neutralităţii climatice până în 2050.”

Noua scară este mai strictă şi este concepută astfel încât foarte puţine produse să poată obţine iniţial clasificările „A” şi „B”, ceea ce permite intrarea treptată pe piaţă a unor produse mai eficiente. Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate actualmente pe piaţă vor fi acum etichetate în mod normal ca „C” sau „D”. Pe etichete va fi inclusă o serie de elemente noi, inclusiv un cod QR care face legătura cu o bază de date a UE, unde consumatorii vor putea să găsească mai multe informaţii despre produs.

Pentru a permite vânzarea stocurilor existente, normele prevăd o perioadă de 18 luni în care produsele cu etichetă veche pot fi vândute în continuare pe piaţă în puncte fizice de vânzare cu amănuntul. Pentru vânzările online însă, vechile etichete afişate online vor trebui înlocuite cu cele noi în termen de 14 zile lucrătoare.

Măsurile adoptate astăzi urmează reclasificării etichetelor energetice, la 1 martie 2021, pentru alte 4 categorii de produse – frigidere şi congelatoare, maşini de spălat vase, maşini de spălat rufe şi televizoare (şi alte monitoare externe). Având în vedere normele UE în materie de proiectare ecologică, Comisia Europeană lucrează, de asemenea, la actualizarea etichetării unor produse precum uscătoarele de rufe cu tambur, aparatele pentru încălzire locală, aparatele de aer condiţionat, aparatele de gătit, unităţile de ventilaţie, dulapurile frigorifice profesionale, instalaţiile de încălzire a incintelor şi a apei şi examinează oportunitatea introducerii unor noi etichete energetice pentru panourile solare.

Similare
RECOMANDĂRI