Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: 330 de miliarde pentru proiectele regionale şi locale

Consiliul Uniunii Europene a aprobat astăzi pachetul legislativ privind politica de coeziune, în valoare de 330 de miliarde de euro. Finanţarea va fi disponibilă, prin intermediul fondurilor structurale, pentru proiecte regionale şi locale, în perioada 2021-2027. Banii vor fi folosiţi pentru redresarea economiilor ţărilor UE în urma pandemiei. Noua legislaţie prevede investiţii multianuale, iar majoritatea resurselor vor fi oferite ţărilor mai puţin dezvoltate, pentru a promova coeziunea socială, economică şi teritorială în tot blocul comunitar. Consiliul UE şi-a propus cinci obiective noi, care reflectă principalele priorităţi ale UE. Este vorba de o Europă mai competitivă şi mai inteligentă; mai verde şi mai rezilientă, cu o economie care se îndreaptă către zero emisii de CO2; o Europă mai conectată; mai socială şi mai favorabilă incluziunii; şi nu în ultimul rând – mai aproape de cetăţeni.

226 DE NOI PROIECTE PENTRU REDRESARE ECONOMICĂ

Comisia Europeană a aprobat peste 200 de proiecte pentru sprijini reformele naţionale de stimulare a creşterii economice în cele 27 de state membre. Cu un buget total de 102,6 milioane de euro, proiectele vor întări legăturile economice, sociale şi teritoriale în UE. Domeniile susţinute sunt administraţia publică, guvernanţa, politicile fiscale, mediul de afaceri, sectorul financiar, piaţa forţei de muncă, sistemele de educaţie, serviciile sociale, asistenţa medicală, tranziţia verde şi serviciile digitale. Proiectele vor fi aplicate în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic pentru reforme în statele blocului comunitar. Peste 60% din proiectele de reformă, implementate anul acesta, vor fi legate de punerea în aplicare a programelor de redresare şi rezilienţă. 30 la sută se vor axa pe tranziţia verde şi 44% – pe transformarea digitală.

DOMENIILE CU CELE MAI MARI SALARII DIN UE

Potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2018, mărimea salariilor angajaţilor din UE a fost diferită în funcţie de ţară şi de domeniul de activitate. În 12 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene cel mai bine plătit sector a fost Industria informaţiei şi comunicaţiilor. Activităţile financiare şi de asigurări le-au oferit cel mai mare venit angajaţilor din patru state membre ale UE. În 16 ţări, venitul din acest sector s-a plasat pe locul secund, iar în şase state membre - pe locul trei. Un alt domeniu bine plătit a fost producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat. În şase state din blocul comunitar acesta a fost cel mai bine plătit sector, iar în alte două – a ajuns pe locul doi. Educaţia a fost cea mai bine plătită activitate economică doar în Luxemburg şi a doua – în Cipru.
Similare
RECOMANDĂRI