Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

”Europa Azi”: Acord provizoriu privind legea europeană a climei

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UN SALT CUANTIC PENTRU APĂRAREA UE
Cooperarea militară în Uniunea Europeană va primi un impuls echivalent cu un ''salt cuantic'', a declarat ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer înaintea reuniunii de la Bruxelles cu omologii săi din UE, prima desfăşurată cu prezenţa fizică a participanţilor după mai bine de un an. În cadrul reuniunii, miniştrii apărării din UE au decis să invite trei aliaţi ai NATO, Statele Unite, Canada şi Norvegia, la proiectul mobilităţii militare din cadrul Cooperării Structurate Permanente. Consiliul Uniunii Europene a instituit cooperarea structurată permanentă în decembrie 2017, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. În acest timp, UE a alocat 1,7 miliarde de euro din bugetul său comun pentru a creşte mobilitatea militară în sprijinul NATO. Proiectul privind mobilitatea este menit să faciliteze circulaţia rapidă şi nestingherită a personalului militar şi a mijloacelor militare în întreaga UE, pe cale ferată, rutieră, aeriană sau maritimă. Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a precizat că participarea celor trei ţări NATO la acest proiect va face apărarea europeană mai eficientă şi va mări contribuţia sa la securitatea comună.

ALIANŢĂ PENTRU O EUROPĂ MAI DEMOCRATICĂ
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, le-a cerut liderilor locali şi regionali din UE să susţină desfăşurarea Conferinţei privind viitorul Europei, care va fi lansată pe 9 mai. În luarea sa de cuvânt în sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor, Sassoli a subliniat că atât legislativul UE, cât şi Comitetul sunt formate din reprezentanţi aleşi şi, prin urmare, sunt aliaţi politici naturali atât la Bruxelles, cât şi pe teren. Preşedintele Comitetului, Apostolos Tzitzikostas, a spus, la rândul său, că vocea cetăţenilor, exprimată prin intermediul aleşilor locali care îi reprezintă, trebuie să se facă auzită în cadrul Conferinţei, dincolo de instituţiile şi capitalele UE. Pentru că datorită acţiunilor concrete ale liderilor local şi regionali Europa trăieşte, iar democraţia dă rezultate în regiunile, oraşele şi satele din tot blocul comunitar.

ACORD PROVIZORIU PRIVIND LEGEA EUROPEANĂ A CLIMEI
Negociatorii Consiliului şi ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu care stabileşte în legislaţie obiectivul ţărilor blocului comunitar de a deveni neutre din punct de vedere climatic până în 2050. Un alt obiectiv aprobat de negociatori este reducerea netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu 1990. Pentru a garanta reducerea emisiilor, acordul prevede şi o limită de 225 de milioane de tone de CO2, echivalentă cu contribuţia absorbţiilor la obiectivul stabilit pentru 2030. În plus, negociatorii au convenit ca executivul UE să propună un obiectiv intermediar privind clima pentru 2040, dacă este cazul, în termen de maximum şase luni de la prima evaluare globală efectuată în temeiul Acordului de la Paris. Acordul provizoriu stabileşte, de asemenea, scopul de a obţine emisii negative în UE după 2050.
Similare
RECOMANDĂRI