Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa Azi: Acordul Comercial UE-Regatul Unit, votat pozitiv

Acordul comercial şi de cooperare între UE şi Regatul Unit a primit vot favorabil în comisiile pentru afaceri externe şi comerţ internaţional din cadrul legislativului european. Aprobarea finală, care stabileşte viitoarea relaţie comercială dintre Bruxelles şi Londra, este aşteptată în sesiunea plenară a Parlamentului European, programată între 26 şi 29 aprilie. Şeful Comisiei parlamentare pentru comerţ internaţional, Bernd Lange, a avertizat totuşi că legislativul UE nu-şi va da acordul decât în cazul în care Marea Britanie va pune în aplicare Protocolul privind Irlanda de Nord, din cadrul acordului cu privire la Brexit. Potrivit protocolului, provincia britanică rămâne în piaţa unică europeană, ceea ce înseamnă controale vamale şi sanitare între Irlanda de Nord şi restul Regatului. Situaţia provoacă nemulţumirea unioniştilor pro-britanici şi a dus la două săptămâni de violenţe fără precedent în această provincie britanică.

SPRIJIN FĂRĂ ECHIVOC PENTRU UCRAINA

UE sprijină fără echivoc independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, a transmis preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după discuţiile telefonice cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskyy şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Preşedintele Michel şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la cea mai mare comasare de trupe ruse la graniţa cu Ucraina, de la anexarea ilegală a Crimeei, în 2014. Oficialul european a reconfirmat participarea sa la summitul internaţional "Platforma Crimeea", planificat pentru 23 august. Charles Michel se va deplasa la Kiev şi pentru a reprezenta UE la ceremoniile organizate cu prilejul împlinirii, pe 24 august, a 30 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că nu va participa la aceste ceremonii, din cauza programului său încărcat de la sfârşitul lunii august.

UE, RESTRICŢII PRIVIND INTELIGENŢA ARTIFICIALĂ


Comisia Europeană vrea să interzică folosirea inteligenţei artificiale pentru urmărirea persoanelor şi clasificarea comportamentului. Această tehnologie a generat îngrijorări cu privire la posibilele efecte sociale negative şi la utilizarea sa ca instrument pentru controlul social de către guvernele autoritare. Noile norme cu privire la inteligenţa artificială, ce vor fi anunţate săptămâna următoare, prevăd amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a unei companii care le va încălca. Regulile propuse includ, de asemenea, autorizarea prealabilă pentru utilizarea inteligenţei artificiale. Măsura este îndreptată împotriva unor practici de supraveghere manipulative şi discriminatorii, care încalcă drepturile şi demnitatea umană, libertatea şi democraţia. Excepţiile vor fi permise din motive de securitate publică.

 
Similare
RECOMANDĂRI