Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agricultura din zonele rurale poate deveni o bună sursă de venit şi nu doar de supravieţuire, ca acum

Continuăm campania TVR MOLDOVA prin care vă arătăm cum se schimbă viaţile oamenilor în urma parteneriatelor cu Uniunea Europeană. Vorbim astăzi despre agricultura din zonele rurale, care poate deveni o bună sursă de venit şi nu doar de supravieţuire, ca acum. Cu bani europeni, unii agricultori au reuşit să deschidă sau să dezvolte afaceri profitabile. Mulţi dintre ei au vise mari şi se inspiră din poveştile de succes ale fermierilor din Uniunea Europeană.

Cum arată agricultura în Republica Moldova?

"Aici la sat lumea practică lucrurile cu tot ce au ei. Sunt tot acelea care le utilizau părinţii, aceeaşi sapă, greblă."

"O republică agrară investeşte statul şi ajută dar la noi nu prea se vede ajutor. O republică agrară nu e rentabil la noi, cum este Moldova. Acolo ajută, dar aici nu e roadă din condiţii climaterice le mai dau ceva dar aici."

Cum arată agricultura în Europa?

"Mai bine. Acolo e mai bun. Le dă ajutoare. Dar la noi ce dă? Nu dă nimic. Pf, tehnică europeană, performantă, nu ca a noastră."

"Eeee, în Europa eu cred că au multă tehnică. Toată e cum se spune modernă şi asta. Dar moldovenii nu prea au."

Ce salarii au fermierii din ţările europene?

"Cel puţin cred că au vreo 2000 de euro. Dacă se duc ai noştri şi lucrează acolo. Tot fac mai bine."

"Are stăruinţă. Îl vedem gospodar, dar la noi de parcă dă mâinile în jos. Mai lasă şi hectarele într-o parte."

Ce salariu are un fermier din Republica Moldova?

" Eee, nu ştiu cât câştigă dar îi pune înapoi în pământ. Din pământ în socate şi în pământ îi pune."

"Doar fermierul salariu care îl are la noi aş spune că e mic, plăteşte lucrătorii. Dar ei se bazează pe creditele europene."

"Face o roadă şi apoi nu are unde a o realiza."

"Când e anul bun, cred că mai are că se mai cumpără tractoare."

Să faci agricultură performantă în Republica Moldova e o adevărată provocare. Cerinţele sunt multe, posibilităţile puţine, iar visele mari! De multe ori însă salvarea vine de la partenerii străini care creditează visele fermierilor basarabeni. Exact aşa a fost şi în cazul lui Ilie Stăvilă care a primit ajutor de la Uniunea Europeană. Iar acum afacerea sa dă roade, la propriu.

ILIE STĂVILĂ producător agricol: "Aici în jur vedeţi o livadă de pruni şi cireşi care se află în anul nou de vegetaţie. De 5 ani deja culegem şi vindem fructe proaspete."

Afacerea familiei Stăvilă a fost fondată în anul 2012. Ei au în gestiune 25 de hectare cu livezi: 16 de pruni şi 9 de cireşi.

ILIE STĂVILĂ producător agricol: "Prima dată am plantat 1,5 ha de pruni. Am văzut că pentru noi amândoi să supravieţuim aici în ţară e puţin. Treptat am început să plantăm mai mult şi mai mult. În fiecare an câte 5 ha, în dependenţă de cât teren achiziţionam. Mergeam eu puţin peste hotare, oricum cineva trebuia să gestioneze aici. Şi ne schimbam, trei luni lucra fratele, trei luni eu peste hotare şi banii care îi făceam îi investeam. Acum am ajuns la asta că de 3 ani nu plecăm nicăieri."

Tânărul antreprenor a căutat finanţare externă pentru a-şi dezvolta afacerea. Uniunea Europeană i-a oferit două granturi.

ILIE STĂVILĂ producător agricol: "După ce am investit, primul suport a venit din partea statului. Şi cu banii aceştia, iar i-am reinvestit. După asta am avut suport de la IFAD pentru a cumpăra tehnică agricolă ca să putem face lucrările în plantaţie. Anul trecut am primit de un suport din partea UE care a fost gestionat de GAL-ul din regiunea noastră şi am construit un bazin de acumulare. 65 de mii de lei ca să construim bazinul, restul a fost contribuţia noastră."

 Bazinul de 3.500 de tone l-a construit anul trecut şi va fi pus în funcţiune în acest sezon agricol.

ILIE STĂVILĂ producător agricol: "Aici este un bazin de acumulare a apei cu un volum de 3500 tone de apă. Noi l-am construit cu suportul Uniunii Europene, implementat de GAL "Colinele Tigheciului". Acest bazin a fost nevoie pentru a stoca apa pe tot parcursul anului, pentru că irigarea trebuie mai mult în timpul verii când este secetă ca să menţinem umiditatea în sol. Aici se stochează apa şi după asta se irigă la necesitate."

În acest an, Ilie Stăvilă îşi va extinde afacerea şi va instala un sistem modern de irigaţii. Proiectul are o valoare totală de 400.000 de lei.

ILIE STĂVILĂ producător agricol: "Şi anul acesta avem un grant de 200 de mii de lei, dar investiţia totală va fi de 400 de mii de lei. De la acest bazin se va pompa apa cu care va fi irigată toată livada. Va fi o staţie de irigare cu filtrare, tot sistemul de control a umidităţii, control la volumul de apă cât se irigă. Tot acest sistem de irigare am avut un grant tot de la UE, implementat de GAL "Colinele Tigheciului". Este un sistem modern prin picurare care va fi instalat în luna următoare."

ILIE STĂVILĂ producător agricol: "Aici suntem în livada de cireşi. Cireşele au o săptămână de când şi-au scuturat floarea. Deja se văd roadele. Iată apar primele cireşe. Cam într-o lună cireşele vor fi coapte şi vor vrea să ajungă şi pe mesele din Uniunea Europeană. Recolta anuală de pruni este în medie de 15, 20 de tone la hectar, de cireşi este de 80 de tone per hectar. Fructele majoritatea le exportăm. Pe piaţa locală vindem foarte puţine."

Recolta anuală de fructe este de 100 de tone la hectar. Antreprenorul caută pieţe externe pentru a-şi vinde produsele.

ALINA PERJU coordonator regional, programul "Leader": "Afacerea familiei Stăvilă cu livada de cireşi este o afacere de succes deoarece ei au obţinut finanţare de la GAL pentru un bazin de acumulare pentru livada lor in 2020, iar anul acesta au şi o continuare a finanţării afacerii pentru instalarea sistemului de irigare. Abordarea Leader este un concept care vine din Uniunea Europeană.  Iar succesul care îl are acest program în spaţiul UE îl preluăm şi noi. În republica Moldova abordarea Leader este din anul 2016. Până în prezent, GAL-urile care s-au creat, grupurile de acţiune locală, au fost finanţate în mare parte din sursele Uniunii Europene."
Similare
RECOMANDĂRI