Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. Concluziile vizitei la Moscova a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, în vizorul Comisiei Europene

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

CONCLUZIILE VIZITEI LA MOSCOVA, ÎN VIZORUL U.E.

Comisia Europeană a anunţat că vizita în Rusia a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost necesară, în pofida tensiunilor bilaterale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei, preşedintele executivului UE, Ursula von der Leyen, îşi exprimă sprijinul deplin pentru diplomatul-şef al Uniunii Europene, deşi, 70 de eurodeputaţi i-au cerut demisia după vizita pe care au numit-o  - "umilitoare". Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a spus că Rusia a dorit o confruntare, iar discursul Moscovei a oferit indicii foarte clare cu privire la direcţia în care vrea să meargă. Liderii statelor membre ale UE, vor trage concluziile de rigoare la summitul Consiliul European, aşteptat în luna martie.

GERMANIA, SUEDIA ŞI POLONIA, DAU REPLICA

Germania, Suedia şi Polonia au anunţat că vor expulza câte un diplomat rus, în replică la expulzarea din Federaţia Rusă a trei diplomaţi europeni. Aceştia au fost acuzaţi că ar fi participat la demonstraţiile de susţinere a opozantului rus Aleksei Navalnîi. Expulzarea diplomaţilor din Germania, Suedia şi Polonia, a fost anunţată de Kremlin chiar în timp ce şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell se întâlnea la Molcova cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Ministerul de Externe german a anunţat că a declarat ''persona non grata'' un angajat al ambasadei ruse la Berlin. Ministrul de externe suedez, Ann Linde, a scris pe Twitter că a informat ambasadorul rus despre faptul că o persoană din ambasada rusă este rugată să părăsească Suedia. La fel, Polonia i-a cerut să părăsească ţara unui angajat al Consulatului Rus de la Poznan.

U.E. VREA UN INTERNET MAI SIGUR PENTRU COPII ŞI TINERI

Comisarul UE pentru piaţa internă, Thierry Breton, le-a cerut companiilor din sectorul tehnologic să se implice, mai activ şi fără întârziere, în promovarea unui Internet mai sigur şi în conformitate cu normele UE. Breton a venit cu acest apel cu prilejul Zilei Siguranţei pe Internet, sărbătorită astăzi online în peste 170 de ţări ale lumii. În ţările blocului comunitar, acest obiectiv este promovat prin reţeaua de centre pentru un internet mai sigur. Pentru a proteja mai bine copiii, directiva europeană privind serviciile media audiovizuale impune platformelor de partajare video online să restricţioneze accesul copiilor la conţinutul dăunător.
Similare
RECOMANDĂRI