Vizualizari:

„Europa Azi”. Cele mai importante evenimente din Uniunea Europeană

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

ACCES LA SĂNĂTATE SEXUALĂ ŞI REPRODUCTIVĂ

Comisia parlamentară pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen îndeamnă ţările membre ale UE să elimine toate barierele care împiedică accesul universal la servicii de sănătate sexuală şi reproductivă. În proiectul de raport adoptat de comisie, se subliniază că îngrădirea accesului la aceste servicii încalcă drepturile fundamentale ale femeii şi reprezintă o formă de violenţă. În text se constată că unele ţări membre au încă legi care interzic întreruperea sarcinii. Acest fapt reprezintă o încălcare a drepturilor omului. Potrivit raportorului comisiei, Pedrag Matic, textul adoptat demonstrează că Parlamentul European este capabil să-i înfrunte pe cei care sunt împotriva respectării acestor drepturi. Parlamentarii îndeamnă statele membre să asigure accesul la avortul legal şi în condiţii de siguranţă, precum şi la contraceptive de înaltă calitate şi consiliere familială. Mai mult, deputaţii europeni cer ca ţările UE să asigure accesul la educaţie sexuală a copiilor din şcolile primare şi secundare. În opinia lor, cunoaşterea drepturilor sexuale şi reproductive va contribui la reducerea violenţei şi hărţuirii sexuale în viitor.

MAI PUŢINE CĂSĂTORII ŞI MAI MULTE DIVORŢURI

Oficiul European de Statistică a publicat astăzi ultimele date privind numărul de căsătorii şi divorţuri în ţările blocului comunitar. Potrivit raportului Eurostat, în 2019, cel mai mare număr de căsătorii raportat la populaţie a fost înregistrat în Cipru, Lituania, Letonia, Ungaria şi România. În aceste ţări au fost înregistrate între 9 şi 6 căsătorii la o mie de locuitori. Cele mai multe divorţuri, 3 la o mie de locuitori, au fost în Letonia, Lituania şi Luxemburg. Ţările cu cele mai puţine căsătorii, aproximativ trei la o mie de locuitori, au fost Italia, Portugalia şi Slovenia. Cele mai puţine divorţuri au fost în Malta şi Irlanda, Slovenia, Italia, Croaţia, Bulgaria şi România. Din 1964 până în 2019, numărul căsătoriilor la o mie de locuitori a scăzut în UE aproape dublu, de la 8 la 4,3. Rata divorţurilor a crescut mai mult de peste două ori, de la 0,8, în 1964, la 1,8, în 2019.

ACŢIUNI URGENTE ANTICANCER

Aproape un milion de cazuri de cancer din Europa nu au fost diagnosticate din cauza pandemiei de Covid-19. Potrivit noilor date publicate de Organizaţia Europeană a Cancerului, în timpul pandemiei, aproximativ 100 de milioane de teste de screening pentru cancer nu au fost efectuate. Asta a dus la diagnosticarea în stadii mai avansate şi la scăderea ratei de supravieţuire. De asemenea, una din două persoane cu simptome de cancer nu a fost direcţionată de urgenţă pentru diagnosticare, iar unul din cinci bolnavi de cancer nu a primit tratamentul de care avea nevoie. Pentru ca pandemia de coronavirus să nu submineze lupta europenilor împotriva cancerului, în UE a fost lansată campania "E timpul să acţionăm".
 
Similare
RECOMANDĂRI