Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"Europa Azi": Comisia Europeană a adoptat astăzi un pachet de iniţiative pentru modernizarea sistemelor de justiţie din UE

TVR MOLDOVA vă prezintă un scurt rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

CONSOLIDAREA DREPTURILOR FUNDAMENTALE ÎN U.E.

Executivul European a prezentat astăzi strategia de consolidare a aplicării Cartei drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană. Noua strategie se axează pe patru direcţii de acţiune care stabilesc modalităţile de punere în aplicare a cartei în următorii 10 ani. Prima direcţie va urmări punerea în aplicare efectivă de către statele membre, a doua se va axa pe responsabilizarea societăţii civile, a treia va aborda Carta ca punct de reper pentru instituţiile Uniunii, iar a patra se va ocupa de creşterea gradului de sensibilizare a cetăţenilor. Din 2021, Comisia Europeană va prezenta un raport anual, care va analiza aplicarea dispoziţiilor cartei de către toate statele membre.

ACCES ONLINE LA JUSTIŢIE 

Comisia Europeană a adoptat astăzi un pachet de iniţiative pentru modernizarea sistemelor de justiţie din UE. Comunicarea privind digitalizarea şi noua Strategie privind formarea judiciară europeană sunt instrumentele principale prin care statele membre vor putea îmbunătăţi cooperarea judiciară transfrontalieră între autorităţile competente la nivelul UE. Potrivit comisarului european pentru justiţie, Didier Reynders, criza provocată de pandemia de COVID-19 a reamintit cât de necesară este digitalizarea rapidă a justiţiei, iar pachetul de iniţiative adoptat astăzi le va permite atât cetăţenilor, cât şi întreprinderilor să aibă acces la justiţie, nu doar offline, ci şi online.

DECONECTAREA DE LA MUNCĂ, UN DREPT FUNDAMENTAL

Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din cadrul Parlamentului European a adoptat o rezoluţie prin care a recunoscut dreptul lucrătorilor de a se deconecta de la dispozitivele digitale în afara programului de lucru şi în timpul vacanţelor. Deputatul european, Alex AGIUS SALIBA, a subliniat importanţa dreptului la deconectare, mai ales în timpul pandemiei de COVID-19, când peste o treime din europeni lucrează de acasă. Membrii comisiei susţin că europenilor trebuie să li se permită, fără consecinţe, să se abţină de la comunicarea electronică şi îndeplinirea sarcinilor de serviciu în timpul lor liber. Este un drept vital pentru sănătatea lor fizică şi mentală, şi ar trebui să fie un drept fundamental acceptat de toate statele membre. Deoarece acest drept nu este specificat în legislaţia UE, europarlamentarii au solicitat Comisiei Europene să propună o directivă privind dreptul de deconectare.
Similare
RECOMANDĂRI