Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"Europa Azi": Europarlamentarii au cerut Comisiei Europene să susţină dreptul consumatorilor din UE la reparaţia produselor, făcând-o mai simplă şi mai rentabilă

TVR MOLDOVA prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

PARLAMENTUL EUROPEAN CERE SANCŢIUNI ÎMPOTRIVA TURCIEI

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în sprijinul Ciprului, prin care îi îndeamnă pe liderii Uniunii Europene să impună sancţiuni dure împotriva Turciei. Asta după recenta vizită a preşedintelui Tayyip Erdogan în Autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara. Parlamentarii Europeni i-au cerut Turciei să-şi retragă trupele din cartierul Varosha, situat în sudul oraşului cipriot Famagusta, şi să-l transmită autoritatea locuitorilor săi legitimi, sub administrarea temporară a ONU. Astăzi, Ankara a respins cererea Parlamentului European de impunere a sancţiunilor, numind-o "deconectată de la realitate".

U.E. REACŢIONEAZĂ LA PROTESTELE DIN POLONIA

Legislativului european a acuzat guvernul de la Varşovia că a influenţat o decizie a Tribunalul Constituţional, care a blocat, aproape în totalitate, dreptul femeilor poloneze la întreruperea sarcinii. Deputaţii cred că verdictul tribunalului pune în pericol sănătatea şi viaţa femeilor, iar amestecul guvernului ar demonstra prăbuşirea statului de drept în Polonia. În cadrul dezbaterilor, mai mulţi europarlamentari şi-au exprimat sprijinul pentru protestele a sute de mii de polonezi, care au ieşit în stradă după hotărârea Tribunalul Constituţional din 22 octombrie. Guvernul nu a publicat deocamdată hotărârea judecătorească, iar asta înseamnă că încă nu este o decizie executorie. Potrivit partidului de guvernământ al Poloniei, populist de dreapta, Lege şi Justiţie, guvernul aşteaptă ca instanţa să furnizeze o justificare mai detaliată.

O PIAŢĂ UNICĂ MAI SUSTENABILĂ

Europarlamentarii au cerut Comisiei Europene să susţină dreptul consumatorilor din UE la reparaţia produselor, făcând-o mai simplă şi mai rentabilă. În viziunea Legislativului european, promovarea reutilizării şi combaterea practicilor care reduc durata de viaţă a produselor, va asigura o piaţă unică mai sustenabilă. Pentru atingerea acestui obiectiv, este necesară extinderea perioadei de garanţie şi îmbunătăţirea accesului la informaţiile despre reparaţii şi întreţinere. Eurodeputaţii insistă, de asemenea, asupra unui sistem comun de încărcătoare pentru a reduce deşeurile electronice şi cer o creştere a sprijinului pentru pieţele de bunuri second-hand.
Similare
RECOMANDĂRI