Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. EUROSTAT. Producţia industrială este în creştere

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

O NOUĂ INIŢIATIVĂ PRIVIND RECICLAREA STICLELOR DE PLASTIC

Comisia Europeană a decis astăzi să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană privind crearea unui sistem de garanţie-returnare pentru reciclarea sticlelor din plastic. Organizatorii invită Comisia să prezinte propuneri pentru punerea în aplicare a unui astfel de sistem în toate statele membre. Acestea ar trebui să încurajeze comercianţii să instaleze distribuitoare pentru reciclarea PET-urilor. În plus, pentru întreprinderile producătoare, ar putea fi introduse nişte taxe pe plastic pentru reciclare şi pentru sistemul de garanţie-returnare a PET-urilor. Luna trecută, cele mai comune 10 articole de unică folosinţă, precum farfurii, tacâmuri sau paie, au fost interzise în toate statele membre ale UE. Deşi se estimează că la nivel global se cumpără un milion de sticle de plastic pe minut şi durează până la 500 de ani până acestea se descompun, PET-urile nu au fost scoase din uz.

BRUXELLES-UL CRITICĂ LEGEA POLONEZĂ PRIVIND MASS-MEDIA

Executivul UE a criticat legea privind mass-media adoptată de Parlamentul de la Varşovia, care le interzice societăţilor non-europene să deţină mai mult de 49% dintr-o instituţie de media poloneză. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, responsabilă pentru valori şi transparenţă, a declarat că democraţiile puternice salută pluralismul mediatic şi diversitatea opiniilor, nu luptă împotriva lor. Coaliţia de guvernământ de la Varşovia s-a destrămat acum două zile pe fondul neînţelegerilor privind legea presei, care ar viza o reţea de televiziune privată, cunoscută pentru criticile la adresa guvernului conservator. Partidului polonez Lege şi Justiţie, rămas la guvernare, susţine că legea este necesară pentru a împiedica puterile străine ostile să preia controlul asupra mass-mediei din Polonia.

EUROSTAT: PRODUCŢIA INDUSTRIALĂ ESTE ÎN CREŞTERE

Potrivit Eurostat, comparativ cu iunie 2020, producţia industrială în ţările blocului comunitar a crescut anul acesta cu 10,5%. Datele statistice relevă că cele mai importante creşteri s-au produs în trei state membre ale UE. Liderul este Malta, cu 5,2%, urmată de Ţările de Jos şi Estonia, cu 3,3 şi, respectiv, 3,2%. România şi Spania sunt printre ţările care au înregistrat creşteri relativ modeste, de 0,3 şi, respectiv, 0,1%. Totodată, comparativ cu luna mai a acestui an, producţia industrială din UE a înregistrat în iunie o scădere de 0,2%. Producţia de bunuri de capital a scăzut mai mult, cu 1,2%, iar producţia de energie - cu aceleaşi 0,2%. În schimb, producţia de bunuri de folosinţă imediată a crescut cu 1,4%.
Similare
RECOMANDĂRI