Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Fumători în UE, cu 5% mai puţini până în 2040

Comisia Europeană vrea să reducă proporţia fumătorilor în UE de la 25% la 5%, în următorii 20 de ani. Anunţul a fost făcut cu ocazia Zilei Mondiale a Luptei împotriva Cancerului. Margaritis Schinas, vicepreşedintele Comisiei, a declarat că doreşte să creeze o generaţie de europeni nefumători. Acelaşi lucru este valabil şi pentru consumul de alcool, iar scăderea planificată este de 10% până în 2025. Tot în decurs de 5 ani, va fi dezvoltat şi un nou sistem de depistare a cancerului la nivelul UE. Executivul european a alocat 4 miliarde de euro pentru planul de combatere a cancerului, care include îmbunătăţirea metodelor de diagnosticare timpurie a bolii. În fiecare an, 1,3 milioane de europeni mor din cauza cancerului. Peste 40 la sută dintre îmbolnăviri, pot fi prevenite.

EUROPA TREBUIE SĂ DEVINĂ O PUTERE DIGITALĂ

Suveranitatea digitală este crucială pentru autonomia strategică a Uniunii Europene, a spus preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul evenimentului online "Masters of Digital 2021". Şeful Consiliului a vorbit despre oportunităţi uriaşe, puncte tari şi obstacole în calea suveranităţii digitale a UE. Supraexploatarea datelor cu caracter personal de către giganţii digitali, în goana după profit, sau de către state, pentru a-şi controla cetăţenii, nu sunt un bun exemplu, a afirmat Charles Michel. Potrivit lui, celebrul "efect Bruxelles" permite stabilirea celor mai înalte standarde pentru cetăţenii UE şi proiectarea acestor standarde în întreaga lume. Preşedintele Consiliului a menţionat necesitatea dezvoltării conectivităţii de mare viteză, până la 6G, a producţiei de sateliţi, cipuri şi microprocesoare. Uniunea Europeană are oameni, instrumente şi fonduri de 1,8 trilioane de euro pentru a reuşi.

COMBUSTIBILII FOSILI, ÎNLOCUIŢI CU ENERGIA VERDE

Potrivit Eurostat, în ultimele trei decenii, ponderea combustibililor fosili în consumul total de energie în Uniunea Europeană a scăzut cu aproximativ 11%. În 2019, ponderea acestor combustibili în energia brută disponibilă în UE, a fost de 71 la sută. Cea mai mare pondere, de 97%, a fost înregistrată în Malta, urmată de Cipru şi Olanda, cu câte 92% fiecare. Polonia, Irlanda, Grecia şi Luxemburg, au avut între 90 şi 82 puncte procentuale. Majoritatea statelor membre au avut o pondere între 60 şi 80 la sută. Sub pragul de 60% s-au aflat doar 3 ţări: Suedia, cu 32%, Finlanda, cu 43, şi Franţa, cu 50%. În 2019, doar în două state ale blocului, Letonia şi Austria, ponderea combustibililor fosili în energia brută disponibilă a crescut, comparativ cu anul precedent. În opt ţări, aceasta a rămas neschimbată. Cea mai mare scădere, de 12%, a fost înregistrată în Estonia, urmată de Slovacia, cu 4%. Ultimele s-au clasat Belgia şi Danemarca, ambele cu câte 3%.
Similare
RECOMANDĂRI