Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa Azi: Jumătate dintre adulţii din UE s-au vaccinat împotriva Covid-19

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, a sosit astăzi în comitatul britanic Cornwall, pentru a participa la Summitul G7. Timp de trei zile, liderii naţiunilor bogate din Grupul celor Şapte vor discuta problemele globale, de la vaccinurile anti-COVID-19 şi redresarea economică, la schimbările climatice şi geopolitică. Înaintea Summitului, von der Leyen a anunţat că jumătate din populaţia adultă a Uniunii Europene a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID. O sută de milioane de europeni au fost vaccinaţi cu schemă completă, a adăugat şeful executivului UE. Potrivit lui von der Leyen, aproximativ 350 de milioane de doze, din cele 700 de milioane produse în UE, au fost exportate în peste 90 de ţări. Pentru a îmbunătăţi accesului mondial la vaccinare, Parlamentul European a propus, ieri, ridicarea temporară a protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva COVID-19. În plus, deputaţii au solicitat ca SUA şi Regatului Unit să elimine interdicţia de export a vaccinurilor şi a materiilor prime.

STANDARDE MAI STRICTE DE SECURITATE CIBERNETICĂ

Parlamentul European a solicitat standarde mai stricte de securitate cibernetică pentru echipamente electronice conectate, aplicaţii şi sisteme de operare. Rezoluţia eurodeputaţilor a fost adoptată pe fondul atacurilor cibernetice recente asupra infrastructurii critice din ţările blocului comunitar. Parlamentarii au menţionat daunele aduse sistemelor de sănătate din Irlanda, Franţa şi Finlanda. Potrivit lor, ameninţările hibride sunt în creştere şi devin mai sofisticate. Acestea includ campanii de dezinformare, perturbarea proceselor economice şi atacuri cibernetice asupra instituţiilor democratice din UE. Există, de asemenea, pericolul influenţării alegerilor, procedurilor legislative şi justiţiei. Deputaţii susţin necesitatea adoptării unei legislaţii la nivelul UE, cu cerinţe sporite privind securitatea cibernetică pentru aplicaţii, software şi sisteme de operare, până în 2023.

UN NOU MOD DE COOPERARE ÎN DOMENIUL MIGRAŢIEI

Comisia Europeană a lansat astăzi o iniţiativă-cheie în cadrul noului Pact privind migraţia şi azilul. Este vorba de programul "Parteneriate pentru talente", menit să contribuie la soluţionarea deficitului de competenţe în UE şi la consolidarea cooperării în domeniul migraţiei cu ţările partenere. Prin potrivirea competenţelor lucrătorilor din ţările extra-UE cu nevoile pieţei forţei de muncă din Uniune, parteneriatele de talente ar trebui să devină o parte esenţială a relaţiilor UE cu ţările partenere. În special, atunci când vine vorba de gestionarea comună a migraţiei. Potrivit comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, Europa are nevoie de migraţie legală. Populaţia aptă de muncă este în scădere şi multe sectoare cheie se confruntă cu lipsuri de competenţe. Înlocuirea migraţiei ilegale cu cea pe căi legale trebuie să devină obiectivul strategic al UE, a explicat comisarul Johansson.
Similare
RECOMANDĂRI