Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Lupta pentru vaccinuri tot mai aprigă

Uniunea Europeană insistă ca AstraZeneca să furnizeze blocului comunitar mai multe doze de vaccinuri anti-COVID-19, inclusiv de la două fabrici din Marea Britanie. Săptămâna trecută compania britanico-suedeză a anunţat că livrările în primul trimestru vor fi cu 60% mai scăzute faţă de volumul stabilit iniţial. AstraZeneca a invocat probleme de producţie la o fabrică belgiană. Compania a precizat că vaccinurile destinate ţărilor blocului comunitar sunt produse în patru fabrici aflate pe teritoriul Uniunii Europene. Comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a replicat însă că, în contract, există patru fabrici listate, dar nu se face diferenţa între Marea Britanie şi Europa. "Fabricile britanice fac parte din acordul nostru avansat de cumpărare şi de aceea trebuie să livreze vaccinuri", a spus Kyriakides. Insistenţa comisarului european nu a trecut neobservată la Londra. Astăzi guvernul britanic a anunţat că va avea grijă ca toate dozele de vaccinuri pentru care a plătit, să fie livrate cetăţenţilor din Regatul Unit.

FRONTEX SE RETRAGE DIN UNGARIA

Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, Frontex, şi-a suspendat operaţiunile în Ungaria. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a declarat anterior că Budapesta a încălcat legile comunitare privind protecţia refugiaţilor şi migranţilor vulnerabili. Autorităţile maghiare le-au refuzat dreptul de a solicita azil şi i-a deportat la graniţa cu Serbia. Suspendarea va rămâne în vigoare până în momentul în care Ungaria va accepta legile UE privind migraţia. În urma hotărârii pronunţate de instanţa superioară a UE, Budapesta va trebui să plătească amenzi până în momentul în care îşi va schimba politica privind migraţia. Prin această decizie, UE a condamnat definitiv acţiunile premierului maghiar, Viktor Orban, în perioada crizei migraţiei din 2015. Potrivit Curţii criza migraţiei, când milioane de oameni au fugit din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord spre Europa, nu justifică încălcarea normelor europene.

UE OPREŞTE „ZBORURILE FANTOMĂ”

Consiliul UE pregăteşte noi norme temporare pentru transportatorii aerieni, care le vor permite să nu opereze zboruri fără pasageri. Noile norme vor ajuta companiile aeriene să facă faţă declinului drastic al traficului aerian cauzat de criza provocată de coronavirus. Din vara lui 2020, Eurocontrol a înregistrat o scădere de aproape 75 la sută a traficului aerian, faţă de anul precedent. Conform cerinţelor UE, companiile aeriene trebuie să utilizeze cel puţin 80 la sută din sloturile care le-au fost alocate, pentru a le putea păstra în anul următor. Un slot aeroportuar constă în permisiunea de a utiliza pistele şi terminalele unui anumit aeroport la o anumită dată şi oră. Potrivit noilor norme, transportatorii vor putea returna 50% din sloturile alocate, dar pentru asta vor trebui să utilizeze cel puţin jumătate din sloturile rămase.

 
Similare
RECOMANDĂRI