Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa Azi: Miliarde pentru un viitor verde, digital şi rezilient

Comisia Europeană a propus pentru anul viitor un buget anual în valoare de aproape 168 miliarde de euro, completat de granturi NextGenerationEU cu o valoare de peste 143 miliarde de euro. Potrivit comisarului Johannes Hahn, responsabil cu bugetul UE, sprijinul financiar fără precedent va consolida redresarea Europei în urma crizei economice şi sanitare generate de pandemia de coronavirus şi o va pregăti pentru viitor. Bugetul propus va contribui la reconstrucţia şi modernizarea Uniunii, prin încurajarea tranziţiei verzi şi digitale, prin crearea de locuri de muncă şi prin consolidarea rolului Europei în lume. O parte semnificativă a fondurilor va fi folosită pentru combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivul de a cheltui 30% din bugetul pe termen lung al Uniunii pentru această prioritate politică a UE.

COLECTIV A LUAT PREMIUL LUX 2021 AL PUBLICULUI EUROPEAN

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a înmânat astăzi Premiul Publicului LUX 2021, regizorului român Alexander Nanău pentru documentarul său COLECTIV. Ceremonia a avut loc în cadrul sesiunii plenare a legislativului european de la Strasbourg. În 2015, după un incendiu devastator izbucnit în clubul Colectiv din Bucureşti, au murit pe loc 27 de tineri şi alţi 180 au fost răniţi. Documentarul urmăreşte o echipă de jurnalişti care au încercat să afle de ce 37 dintre victimele arsurilor au murit mai târziu în spitale, deşi rănile lor păreau că nu le pun viaţa în pericol. Filmul descoperă nepotismul terifiant şi corupţia care costă vieţi, dar arată şi oamenii curajoşi şi hotărâţi ce pot răsturna sistemele corupte. Prin acest premiu, Parlamentul European sprijină distribuirea filmelor europene, pentru a ajunge la un public cât mai larg. Din 2007, filmelor finaliste li se oferă subtitrarea în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii.

NOI OBIECTIVE PENTRU PROTECŢIA NATURII ŞI A OAMENILOR

Legislativul european a adoptat o rezoluţie referitoare la "Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030". Obiectivele ambiţioase ale Strategiei prevăd ca, până în 2050, ecosistemele mondiale să fie refăcute, reziliente şi protejate în mod adecvat. Pentru a susţine aceste obiective, parlamentarii au solicitat o lege privind biodiversitatea Uniunii Europene, similară cu Legea europeană a climei. Potrivit legislatorilor, noua strategie trebuie să abordeze cinci factori determinanţi pentru schimbare în natură. Este vorba de schimbarea modului de folosire a suprafeţelor terestre şi maritime, exploatarea directă a organismelor, schimbările climatice, poluarea şi speciile alogene invazive. Deputaţii au propus, de asemenea, stabilirea unor obiective obligatorii privind biodiversitatea în zonele urbane, cum ar fi un procent minim de acoperişuri verzi pe clădirile noi şi interzicerea pesticidelor chimice. Pentru măsurile legate de biodiversitate în Europa parlamentarii au cerut mobilizarea a 20 de miliarde de euro pe an.
Similare
RECOMANDĂRI