Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"Europa Azi": Noi fonduri pentru combaterea pandemiei de COVID-19

Parlamentul European a aprobat alocarea a 6,2 miliarde de euro pentru combaterea crizei pandemice şi accelerarea dezvoltării vaccinurilor. Fondurile sunt destinate sporirii şanselor de obţinere a unui vaccin eficient şi sigur, dar şi pentru a creşte resursele din politica de coeziune, alocate pentru combaterea Covid-19. Fondurile de coeziune vor fi completate cu 5,1 miliarde de euro pentru a ajuta statele membre să-şi acopere o parte din cheltuielile folosite la combaterea efectelor pandemiei, inclusiv asupra situaţiei din economie.

BEI SPRIJINĂ SECTOARELE AFECTATE DE PANDEMIE
Banca Europeană de Investiţii a aprobat o finanţare de 12,6 miliarde de euro pentru proiecte privind transportul, energia curată şi consolidarea eforturilor împotriva pandemiei de Covid-19. Noile finanţări prevăd investiţii pentru consolidarea serviciilor publice şi asigurarea unui sprijin investiţional pentru companiile din sectoarele afectate de pandemie. Alte finanţări vor fi oferite pentru investiţii în energie curată şi eficienţă energetică. De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, Banca Europeană de Investiţii a alocat peste 20 de miliarde de euro pentru a permite partenerilor publici şi privaţi din întreaga lume să gestioneze mai bine provocările din domeniul sănătăţii, inclusiv cele socio-economice.

TEST DE SOLIDARITATE ÎN PROBLEMA MIGRANŢILOR
Reforma politicii de migraţie şi azil prevede un mecanism de solidaritate obligatoriu, a dezvăluit comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. Această prevedere propusă de Comisia Europeană va fi prezentată, miercurea viitoare, şi este menită să rezolve disensiunile dintre statele membre cu privire la gestionarea valurilor de migranţi. Aceştia au început să vină în Europa din 2015, fugind din calea conflictelor din Orientul Mijlociu şi Africa. Unele state ale UE au refuzat, anterior, să primească migranţi, iar ţări de la frontiera blocului comunitar, precum Grecia şi Italia, au fost nevoite să-i găzduiască în conformitate cu regulamentul de la Dublin. 

GERMANIA ŞI FRANŢA ÎŞI ÎNTĂRESC COOPERAREA MILITARĂ
Germania şi Franţa intenţionează să îşi continue cooperarea militară prin dezvoltarea unei aeronave de luptă şi a unor drone europene. Miniştrii apărării celor două ţări au făcut anunţul la o conferinţă de presă, după ce au vizitat baza aeriană franceză din Evreux şi fabrica Airbus Space and Defense, din sudul Germaniei. Proiectul Eurodrone a fost anunţat în urmă cu cinci ani de patru naţiuni ale UE - Franţa, Germania, Italia şi Spania, ţări care vor să-şi reducă dependenţa de dronele fabricate în SUA. 
Similare
RECOMANDĂRI