Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. Noi reguli pentru lucrătorii imigranţi

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea European.

NOI REGULI PENTRU LUCRĂTORII IMIGRANŢI

Parlamentul European a aprobat reforma Cărţii albastre a UE, pentru a uşura angajarea lucrătorilor înalt calificaţi din afara blocului comunitar. Cartea albastră conferă acestor lucrători dreptul de a locui şi de a munci în orice stat membru, cu excepţia Danemarcei şi a Irlandei. Solicitanţii vor trebui să prezinte un contract de muncă pe minim şase luni şi dovada calificării sau experienţei de muncă relevante. În plus, pragul salarial a fost redus la un minim de 100% din salariul mediu anual brut, plătit în statul membru unde va avea loc angajarea, faţă de actualul minim de 150%. Deţinătorii Cărţii albastre se vor putea muta într-o altă ţară UE, după ce au lucrat timp de un an în ţara în care s-au stabilit iniţial. Noile reguli permit, de asemenea, reunificarea mai rapidă cu familia şi accesul la piaţa muncii pentru membrii familiei însoţitoare.

O NOUĂ STRATEGIE PENTRU PROMOVAREA DEMOCRAŢIEI ÎN RUSIA

Eurodeputaţii consideră că Uniunea Europeană trebuie să respingă politicile agresive ale Rusiei, dar în acelaşi timp trebuie să fie pregătită pentru cooperarea cu o viitoare Rusie democratică. Evaluând viitorul relaţiilor dintre UE şi Rusia, europarlamentarii au stabilit că un viitor democratic pentru Rusia este posibil, iar Consiliul trebuie să adopte o strategie pentru acest scenariu. În ceea ce priveşte agresiunea şi influenţa Rusiei asupra vecinătăţii estice a UE, blocul comunitar trebuie să continue să sprijine ţările din Parteneriatul estic şi să promoveze reformele europene şi libertăţile fundamentale în regiune. Totodată, trebuie să fie pregătită să nu recunoască parlamentul rus, dacă alegerile din următoarele zile se vor desfăşura cu încălcarea principiilor democratice şi a dreptului internaţional.

7 MILIARDE DE EURO PENTRU INTERCONECTAREA EUROPEI

Comisia Europeană a pus astăzi la dispoziţia statelor membre un fond de şapte miliarde de euro, pentru crearea unui sistem de transport multimodal eficient şi interconectat, atât pentru pasageri, cât şi pentru mărfuri. Din şapte miliarde de euro, 5,2 miliarde vor merge pentru proiecte de infrastructură în cadrul reţelei trans-europene de transport. Este vorba de căi ferate, căi navigabile, porturi, drumuri, terminale feroviare-rutiere şi platforme logistice multimodale. Peste un miliard de euro va fi cheltuit pentru infrastructura de combustibili alternativi, inclusiv de reîncărcare rapidă a energiei electrice şi de realimentare cu hidrogen pe reţeaua trans-europeană de transport. 330 de milioane de euro vor servi la adaptarea reţelei trans-europene de transport pentru o dublă utilizare, civilă şi de apărare.
 
Similare
RECOMANDĂRI