Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa Azi. Noi sancţiuni împotriva Belarusului

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

NOI SANCŢIUNI ÎMPOTRIVA BELARUSULUI

Uniunea Europeană a aprobat un al patrulea pachet de sancţiuni regimului lui Aleksandr Lukaşenko. Consiliul UE a decis să impună măsuri restrictive împotriva a 78 de persoane – inclusiv doi miniştri, un fiu al lui Lukaşenko şi fiica sa vitregă – şi a opt entităţi juridice. Decizia a fost luată în contextul escaladării încălcări drepturilor omului în Belarus şi a represiunii violente a societăţii civile, a opoziţiei democratice şi a jurnaliştilor. Şapte persoane şi o entitate juridică, dintre cele incluse pe listă, au fost sancţionate în urma aterizării forţate şi ilegale, la Minsk, a unui avion de linie al companiei Ryanair. Potrivit Consiliului Afaceri Externe al UE, aeronava europeană a fost forţată să aterizeze în capitala bielorusă pentru a-l reţine şi încarcera pe jurnalistul opozant Raman Pratasevich, aflat la bordul acesteia. Măsurile restrictive ale UE includ şi îngheţarea activelor din băncile europene, blocarea accesului la fonduri provenite din UE şi interdicţia de a intra sau a tranzita teritoriul blocului comunitar.

UN PAS SPRE NOI TEHNOLOGII MEDICALE INOVATOARE

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns astăzi la un acord politic cu privire la Regulamentul privind evaluarea tehnologiilor medicale. Acesta va înlocui actualul sistem de cooperare între statele membre, finanţat de UE pe bază de proiecte, cu un cadru permanent pentru activitatea comună. Noile reglementări vor îmbunătăţi dezvoltarea şi accesul tehnologiilor inovatoare în domeniul sănătăţii cum ar fi noi  medicamente, echipamente medicale şi mijloace de diagnosticare. În plus, va creşte calitatea evaluării terapeutice pentru pacienţii din UE, sporind accesul la evaluările clinice şi consultările ştiinţifice comune. Salutând acordul, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a spus că acest regulament este esenţial pentru realizarea Strategiei farmaceutice a UE şi a Planului european de combatere a cancerului, cu beneficii importante pentru pacienţii din întreaga UE.

COMBATEREA FENOMENULUI LIPSEI DE ADĂPOST, O PRIORITATE

Instituţiile europene, guvernele statelor membre şi societatea civilă din UE au semnat "Declaraţia de la Lisabona privind Platforma europeană de combatere a fenomenului lipsei de adăpost". Semnatarii au convenit asupra următoarelor obiective: nimeni să nu doarmă în condiţii precare din cauza lipsei unui adăpost de urgenţă accesibil, sigur şi adecvat; nimeni să nu locuiască în adăposturi de urgenţă sau provizorii mai mult decât este necesar; nimeni să nu iasă din închisoare, spital sau centru de îngrijire fără să i se ofere un adăpost; nimeni să nu fie evacuat fără a i se oferi un adăpost, atunci când este necesar; nimeni să nu fie discriminat din cauză că nu are un adăpost. Potrivit comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, platforma va ajuta partenerii să facă schimb de experienţe şi de politici eficiente. Dacă au funcţionat bine în regiunile şi oraşele lor, abordările inovatoare trebuie extinse în Europa.
 
Similare
RECOMANDĂRI