Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Omagiu victimelor regimurilor totalitare din Europa 

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană

JOSEP BORRELL: U.E. ARE NEVOIE DE O FORŢĂ MILITARĂ PROPRIE

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, susţine că UE trebuie să-şi creeze o forţă militară proprie. Aceasta îi va permite blocului comunitar să obţină o autonomie strategică şi nu va mai trebui să acţioneze ca un subsidiar al Statelor Unite. Borrell a avertizat că tragedia din Afganistan trebuie să-i determine pe europeni să se doteze cu o capacitate militară de intervenţie, pentru a face faţă viitoarelor crize care ameninţă să se declanşeze în Irak şi în Sahel. Şeful diplomaţiei europene s-a referit şi la mesajul transmis de administraţia americană, potrivit căruia SUA nu vor mai purta războiul altora. Acest nou scenariu impune Europei să-şi consolideze politica de autonomie strategică, a concluzionat înaltul oficial al UE.

OMAGIU VICTIMELOR REGIMURILOR TOTALITARE DIN EUROPA

Cu ocazia Zilei europene de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare,  vicepreşedintele pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová, şi comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, au transmis un omagiu victimelor din Europa. Potrivit comisarilor europeni, în urmă cu peste optzeci de ani, la 23 august 1939, Germania şi Uniunea Sovietică au semnat Pactul Molotov-Ribbentrop şi a marcat începutul unei perioade de ocupaţie şi violenţă nazistă şi sovietică. Uniunea Europeană recunoaşte efectul de durată lăsat de această experienţă traumatizanţă. Cei doi comisari au reamintit că libertatea faţă de totalitarism şi autoritarism este în centrul idealului european şi au îndemnat la unitate pentru păstrarea acestor valori fundamentale.

PREŢUL PÂINII ŞI AL CEREALELOR VARIAZĂ CONSIDERABIL

Potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, anul trecut, preţul pâinii a fost mult diferit în statele membre. Astfel, cel mai ridicat preţ a fost înregistrat în Danemarca, cu o valoare de 53% peste media din UE. Următoarea a fost Austria, cu 35% peste medie, apoi Luxemburg.

Cel mai scăzut preţ al pâinii şi cerealelor a fost înregistrat anul trecut în România, cu 44% sub nivelul mediu. Următoarele în top au fost Bulgaria, cu 33%, şi Polonia, cu 30% sub media din întreaga UE.
Similare
RECOMANDĂRI