Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa AZI”. OMS: Creşte numărul cazurilor de Covid-19 în UE

Organizaţia Mondială a Sănătăţii constată înmulţirea cazurilor de COVID-19 în Europa Centrală şi de Est, precum şi o izbucnire de cazuri noi în mai multe ţări din vestul continentului. În aceste condiţii de criză, unele ţări din blocul comunitar, precum Slovacia sau Ungaria, au început să cumpere din Rusia sau China vaccinuri neatoirizate de Uniunea Europeană. Potrivit, şefului biroului european al OMS, Hans Kluge, ţările UE nu ar trebui să încheie asemenea acorduri bilaterale. Potrivit oficialului, în acest fel se încalcă normele comune ale UE privind achiziţia de vaccinuri. Mai mult, e compromisă iniţiativa globală pentru accesul echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19. Kluge s-a arătat îngrijorat că tranzacţiile, care nu au fost convenite cu ţările membre, ar putea să ducă la întârzierea achiziţiei vaccinurilor prin intermediul platformei COVAX.

OFERTE FALSE DE VACCINURI

Oficiul European de Luptă Antifraudă a avertizat guvernele statelor membre ale UE în privinţa ofertelor false de vaccinuri anti-COVID-19. Potrivit instituţiei, deja 12 ţări au informat Oficiul că au primit oferte pentru a cumpăra până la un miliard de doze de vaccinuri, în valoare de 14 miliarde de euro. Infractorii pot promite cantităţi mari de vaccinuri, iar după ce livrează primul lot pentru a încasa plata în avans, aceştia pot să dispară cu banii. Este posibil să livreze şi vaccinuri false. În luna decembrie, Europol a semnalat câteva încercări de a vinde vaccinuri contrafăcute. Oficiul Antifraudă a amintit că oferte similare, cu dezinfectante sau măşti, s-au înregistrat şi anul trecut, la începutul pandemiei de coronavirus.

SALARII EGALE PENTRU O MUNCĂ EGALĂ

Comisia Europeană a propus măsuri pentru acordarea salariilor egale femeilor şi bărbaţilor. Vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Vera Jourová, a declarat că este timpul ca atât femeile, cât şi bărbaţii să dispună de mijloace care să le permită să solicite un salariu echitabil. Potrivit noilor măsuri, datele privind remunerările angajaţilor vor fi publice. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă vor putea afla ce salarii pot primi şi cât primesc angajaţii unei instituţii care prestează aceleaşi servicii.  Vor fi publice şi date despre diferenţa de remunerare dintre femei şi bărbaţi. Angajatorii nu vor putea să ceară date despre salariile primite anterior de noii angajaţi şi vor fi obligaţi să le ofere despăgubiri pentru discriminarea salarială.
Similare
RECOMANDĂRI