Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Optimismul cu privire la viitorul UE, la cel mai înalt nivel

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea European.

CĂSĂTORIILE GAY, RECUNOSCUTE ÎN U.E.

Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluţie prin care cere recunoaşterea căsătoriilor şi parteneriatelor între persoane de acelaşi sex în întreaga UE. Potrivit rezoluţiei, familiile şi cuplurile gay ar trebui să aibă aceleaşi libertăţi de circulaţie şi aceleaşi drepturi de reîntregire a familiei ca şi celelalte, în toate statele membre. Rezoluţia Parlamentului European vine în urma hotărârii Curţii Europene de Justiţie, care a constatat că dispoziţiile referitoare la "soţ/soţie" din Directiva privind libera circulaţie se aplică şi cuplurilor de acelaşi sex. Eurodeputaţii i-au cerut Comisiei Europene să ia măsuri împotriva României, în cazul în care guvernul nu actualizează legislaţia naţională pentru a reflecta această hotărâre. De asemenea, parlamentarii au solicitat luarea unor măsuri suplimentare la nivelul UE împotriva Poloniei şi Ungariei, din cauza discriminării cu care se confruntă persoanele LGBTIQ din aceste ţări.

MĂSURI PENTRU VIITOARELE URGENŢE SANITARE

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a vorbit în plenul Parlamentului European despre necesitatea unor acţiuni îndrăzneţe pentru ca Uniunea Europeană să iasă din criza de COVID-19 mai sănătoasă, mai rezilientă şi mai durabilă. Kyriakides a menţionat că Europa trebuie să fie mai bine pregătită pentru viitoarele urgenţe sanitare, iar pentru asta trebuie luate măsuri îndrăzneţe pe toate planurile, inclusiv pentru construirea unei Uniuni Europene a Sănătăţii puternice. Comisarul a explicat că la baza acestui proiect stau trei propuneri: Consolidarea Agenţiei Europene a Medicamentului, consolidarea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor şi combaterea ameninţărilor transfrontaliere la adresa sănătăţii.

OPTIMISMUL CU PRIVIRE LA VIITORUL UE, LA CEL MAI ÎNALT NIVEL

Cel mai recent sondaj Eurobarometru arată că optimismul cu privire la viitorul UE a atins cel mai înalt nivel din 2009, iar încrederea în UE este la cel mai ridicat nivel din 2008. Optimismul în ceea ce priveşte viitorul UE a crescut în medie cu şase puncte procentuale din vara anului 2020, două treimi dintre respondenţi având în prezent o opinie pozitivă. Cea mai pronunţată creştere a fost înregistrată în Malta, Italia şi Portugalia, cu un avans de circa 25%, 18% şi, respectiv, 15% faţă de vara anului trecut. Ca urmare a acestor schimbări, optimismul este în prezent opinia a 76% dintre portughezi, a 75% dintre maltezi şi a 67% dintre italieni. Totodată, 49% dintre europeni au încredere în Uniunea Europeană, 37% - în guvernele naţionale şi 35% - în parlamentele naţionale.
Similare
RECOMANDĂRI