Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa Azi: Parlamentul European a intrat în sesiune plenară

Vecinătatea Uniunii Europene este "în flăcări", a avertizat, într-un interviu, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, referindu-se la criza politică din Belarus şi la relaţiile tensionate dintre Grecia şi Turcia. Potrivit lui, UE trebuie să răspundă urgent acestor crize. Îndemnul survine în contextul opoziţiei Ciprului faţă de sancţiunile pe care UE ar urma să le impună regimului de la Minsk pentru fraudarea recentelor alegeri prezidenţiale şi maltratarea protestatarilor din Belarus. Ciprul s-a opus, săptămâna trecută, măsurilor punitive împotriva Belarusului pentru că UE întârzie sancţionarea Turciei pentru explorările de zăcăminte în zone disputate din estul Mării Mediterane.


PARLAMENTUL EUROPEAN A INTRAT ÎN SESIUNE PLENARĂ

Parlamentul European a intrat azi în prima sesiune plenară după perioada de vară. Pe agendă se află dezbateri şi voturi importante pe tema implementării planului de redresare economică de 750 de miliarde de euro, sprijinul pentru regiunile afectate de tranziţia energetică şi clasificarea riscurilor de pandemie ce persistă în statele UE. În debutul sesiunii, şeful Comisiei Europene va ţine un discurs privind startea blocului comunitar. Va fi prima sesiune plenară a Parlamentului European, de la debutul pandemiei, desfăşurată în regim normal, de luni până joi, însă lucrările se vor desfăşura la Bruxelles şi nu la Strasbourg, aşa cum se întâmpla de obicei.

ÎNDEMNUL BCE PENTRU RELANSAREA UE

Guvernele din zona euro trebuie să cheltuiască mulţi bani pentru a ajuta blocul comunitar să îşi revină din recesiunea provocată de pandemia de coronavirus, a declarat, duminică, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. În condiţiile în care nivelul datoriilor multor state a depăşit 100% din PIB, în acest an, BCE îşi exprimă îngrijorarea că politicienii ar putea întâmpina probleme la adoptarea noilor programe de sprijin şi subvenţii. Potrivit BCE, în aceste condiţii creşte riscul de a fi perturbate schemele pentru susţinerea locurilor de muncă şi veniturilor.

UE ÎŞI CONSOLIDEAZĂ ROLUL DE APĂRĂTOR AL DEMOCRAŢIEI

Uniunea Europeană îşi dublează eforturile şi îşi întăreşte rolul de lider în promovarea şi protejarea democraţiei. Înainte de a marca, mâine, Ziua Internaţională a Democraţiei, diplomaţia UE a emis o declaraţie în care promite măsuri pentru consolidarea democraţiei în lume şi în interiorul blocului comunitar. Ziua Internaţională a Democraţiei este celebrată în fiecare an pe 15 septembrie pentru a promova şi susţine principiile democratice. Adunarea Generală a ONU a instituit această sărbătoare în 2007, când a chemat toate statele membre să-şi implice cetăţenii în procesul de elaborare a politicilor guvernamentale.
Similare
RECOMANDĂRI