Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

„Europa Azi”: Parlamentul European s-a reunit într-o sesiune plenară de patru zile

TVR MOLDOVA vă prezintă un scurt rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

SITUAŢIA LIBERTĂŢII PRESEI ÎN UE
Parlamentul European s-a reunit într-o sesiune plenară de patru zile. Între principalele subiecte dezbătute de europarlamentarii se numără şi cel privind pluralismul mass-media. Azi, deputaţii din legislativul european au vorbit despre ingerinţele politice în activitatea presei, protecţia jurnaliştilor, proliferarea discursurilor de incitare la ură, dezinformare şi rolul platformelor online. Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că va investi 3,9 milioane de euro pentru a sprijini în continuare investigaţiile transfrontaliere şi pentru a cartografia încălcările libertăţii presei.


LIDERII G20, DESPRE GESTIONAREA GLOBALĂ A PANDEMIEI

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au reprezentat UE la cel de-al 15-lea summit G20, la care s-a discutat gestionarea globală a pandemiei de coronavirus. Şeful executivului european i-a îndemnat pe liderii celor mai puternice economii ale lumii să aloce mai mulţi bani pentru principalele instrumente ale luptei globale împotriva pandemiei, precizând că Acceleratorul ACT şi facilitatea COVAX au nevoie de alocarea suplimentară a 4,5 miliarde de dolari. La rândul său, preşedintele Consiliului, Charles Michel, a spus că pentru un răspuns rapid şi coordonat la pandemia provocată de coronavirus, e necesară încheierea unui tratat internaţional privind pandemiile, negociat cu toate organizaţiile şi agenţiile ONU.

SOLUŢIE ROBOTIZATĂ PENTRU DEZINFECTARE

Comisia Europeană va pune la dispoziţia spitalelor din UE 200 de roboţi pentru dezinfectare, pentru a contribui la prevenirea şi reducerea răspândirii coronavirusului. Spitalele din majoritatea statelor membre şi-au exprimat interesul de a primi aceşti roboţi, care pot dezinfecta camerele pacienţilor cu COVID, utilizând lumina ultravioletă, în doar 15 minute. Suma de 12 milioane de euro, necesară pentru achiziţionarea roboţilor, va fi oferită prin Instrumentul de sprijin de urgenţă. Procesul de dezinfectare a spaţiului contaminat va fi controlat de un operator de la distanţă, pentru a evita orice expunere la lumina ultravioletă. Roboţii vor fi livraţi în următoarele săptămâni.
Similare
RECOMANDĂRI