Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Primii paşi spre Uniunea Europeană a Sănătăţii

Comisia Europeană ia primele măsuri în vederea construirii unei Uniuni Europene a Sănătăţii, anunţată de preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen în discursul ei privind starea Uniunii. Executivul UE a propus un nou Regulament privind ameninţările transfrontaliere grave la adresa sănătăţii şi consolidarea a două agenţii care au fost în prima linie încă de la izbucnirea pandemiei: Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor şi Agenţia Europeană pentru Medicamente. De asemenea, Comisia a prezentat principalele elemente ale viitoarei Autorităţi pentru răspuns în situaţii de urgenţă sanitară - HERA, care urmează să fie propusă până la sfârşitul anului 2021.

UE-China: Primul Acord economic şi comercial

Parlamentul European a aprobat miercuri primul acord economic şi comercial semnat vreodată între UE şi China. Conform acestuia, numele a 200 de specialităţi agroalimentare din Europa şi China vor fi protejate împotriva falsificării. Acordul prevede că o sută de produse europene cu indicaţii geografice, inclusiv Feta, Münchener Bier sau Polska Wódka, vor fi protejate din punct de vedere juridic în China împotriva imitaţiilor şi a utilizării abuzive a denumirii unui produs. În acelaşi timp, o sută de produse chinezeşti vor beneficia de acelaşi tip de protecţie în UE. În termen de patru ani, acordul va fi extins la încă 175 de produse din ambele regiuni. În 2019, China a fost a treia destinaţie ca mărime pentru exporturile UE de produse cu indicaţie geografică protejată, inclusiv vinuri, băuturi spirtoase şi produse agroalimentare.

Respingerea migranţilor, în vizorul Comisiei Europene

Comisia Europeană a cerut Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă să ancheteze acuzaţiile de respingere a migranţilor aduse de media. Conform legislaţiei UE, respingerea migranţilor înspre porturile de origine sau în apele internaţionale este ilegală. Cu toate acestea, jurnaliştii de investigaţie de la Spiegel, Bellingcat şi alte instituţii mass-media au constatat că Agenţia Frontex, responsabilă de supravegherea frontierelor maritime externe ale Uniunii, a fost implicată în astfel de incidente. Într-unul din cazuri, o navă Frontex ar fi blocat o barcă plină cu  migranţi la frontiera maritimă eleno-turcă, apoi s-a îndepărtat fără a prelua oamenii aflaţi în pericol. Comisia Europeană aşteaptă lămuririri cu privire la aceste acuzaţii înainte de sfârşitul lunii.

 
Similare
RECOMANDĂRI