Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Regimul de călătorii fără vize rămâne în vigoare

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

REGIMUL DE CĂLĂTORII FĂRĂ VIZĂ RĂMÂNE ÎN VIGOARE

Comisia Europeană a prezentat astăzi cel de-al patrulea raport privind monitorizarea regimului de călătorii fără viză în UE, aplicat ţărilor din Balcanii de Vest şi din cadrul Parteneriatului estic. Concluzia raportului este că toate aceste ţări îndeplinesc în continuare cerinţele privind liberalizarea vizelor. Raportul precizează, de asemenea, că circulaţia fără viză continuă să aducă beneficii economice, sociale şi culturale statelor membre ale UE şi ţărilor partenere. În prezent, cetăţenii din 61 de ţări, care deţin un paşaport biometric, pot intra în UE şi în spaţiul Schengen fără viză şi pot rămâne acolo timp de 90 de zile în cursul unei perioade de 180 de zile. De la sfârşitul anului 2022, ei vor trebui să se înregistreze în viitorul Sistem european de informaţii şi autorizaţii de călătorie şi să obţină o autorizaţie înainte de a porni la drum.

UE-SUA: RESTRICŢIILE DE CĂLĂTORIE TREBUIE ELIMINATE

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut astăzi Statelor Unite să ridice cât mai repede interdicţia pentru sosirile din Europa, aplicată pe scară largă în contextul pandemiei de coronavirus. Deoarece situaţia epidemiologică din SUA şi UE este similară la ora actuală, şeful executivului european insistă ca reguli comparabile să fie aplicate sosirilor în ambele direcţii. Von der Leyen a precizat că anularea acestei interdicţii nu trebuie să dureze săptămâni. În luna iunie, Uniunea Europeană a inclus Statele Unite pe lista ţărilor terţe pentru care nu se mai aplică restricţiile de călătorie impuse de pandemie. Cu toate acestea, SUA menţin în continuare interdicţia de intrare pentru călătorii care vin din Europa.

DECALAJELE DE IMUNIZARE ÎN U.E., PERSISTĂ

Peste jumătate din populaţia adultă a UE a fost imunizată complet împotriva COVID-19. Potrivit informaţiilor oficiale, 13 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au depăşit pragul de 50%. Cel mai bun rezultat, 74 la sută, a fost atins de Malta, urmată de Belgia, Spania, Italia, Franţa şi Germania. În aceste ţări au fost complet imunizate între 52 şi 59% din populaţie. Succesul este umbrit de decalajele care persistă între statele blocului comunitar. La mare distanţă, urmează codaşele clasamentului, România şi Bulgaria, cu 25 şi, respectiv, 14% dintre adulţi complet vaccinaţi. Comisia Europeană a contractat deja până la 4,4 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 şi negociază cumpărarea de doze suplimentare. Acestea vor permite diminuarea decalajelor de imunizare în cadrul campaniei europene de vaccinare, aflată în proces de continuă accelerare.
Similare
RECOMANDĂRI