Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. Reguli mai stricte pentru deplasările în UE

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

REGULI MAI STRICTE PENTRU DEPLASĂRILE ÎN U.E.

Consiliul UE a adoptat o nouă recomandare privind restricţionarea liberei circulaţii. Astfel, regiunile cu peste 500 de cazuri noi la sute de mii de locuitori, într-un interval de două săptămâni, vor fi marcate prin culoarea roşu-închis. Aceasta se va adăuga la culorile verde, portocaliu, roşu şi gri de pe harta actualizată săptămânal de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor. Statele membre vor trebui să descurajeze călătoriile neesenţiale către zonele roşii şi roşu închis, în acelaşi timp căutând să evite întreruperile călătoriilor esenţiale. Persoanelor care călătoresc dintr-o zonă marcată cu roşu-închis li se va cere să facă un test COVID-19 înainte de sosire şi să stea în carantină sau autoizolare. În plus, noua recomandare le oferă statelor membre opţiunea de a solicita un test, înainte de plecare, de la călătorii care vin din zonele portocalii, roşii şi gri.

EURO, MONEDĂ DE REFERINŢĂ ÎN COMERŢUL CU HIDROGEN

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a anunţat că Uniunea Europeană îşi doreşte ca Euro să devină monedă de referinţă pentru tranzacţiile internaţionale cu hidrogen. Unul dintre obiectivele UE este ca, până în 2030, să deţină echipamente de producţie a hidrogenului cu o capacitate de 40 de GigaWatti. Hidrogenul va fi folosit drept carburant în industrie şi transporturile de mare tonaj. Potrivit Comisarului european pentru energie, Bruxelles-ul vrea să-şi folosească piaţa de hydrogen, în curs de formare, pentru ca Euro să devină moneda de referinţă în tranzacţiile internaţionale cu acest gaz.

ECONOMIA ZONEI EURO S-A CONTRACTAT

Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a înregistrat în 2020 o contracţie anuală de 6,8%. Economia zonei a scăzut cu 0,7% în ultimul trimestru al anului trecut, pe fundalul restricţiilor sociale impuse de guvernele celor 27 de state membre ale UE, pentru a limita un al doilea val de infecţii cu Covid-19. În aceiaşi perioadă, produsul intern brut din Germania a crescut cu 0,1%, iar PIB-ul din Spania – cu 0,4%. Economia din Franţa s-a contractat cu 1,3%. Totodată, în al treilea trimestru, datorită ratelor scăzute de infecţie, care au permis guvernelor să-şi redeschidă parţial economiile, economia din zona euro a avut o creştere temporară de 12,4%.
 
Similare
RECOMANDĂRI