Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Retragerea haotică a ţărilor occidentale din Afganistan va fi probabil un catalizator pentru încercările Uniunii Europene

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea European.

FORŢĂ DE REACŢIE RAPIDĂ A UE
Retragerea haotică a ţărilor occidentale din Afganistan va fi probabil un catalizator pentru încercările Uniunii Europene de a-şi dezvolta propria apărare comună, a declarat astăzi diplomatul şef al UE, Josep Borrel. El a adăugat că aceasta trebuie să includă o forţă de reacţie care poate fi desfăşurată rapid. Mai multe state membre ale UE au propus crearea unei forţe militare de reacţie rapidă care să poată interveni prompt în crizele internaţionale, fără să se bazeze pe trupele americane. Miniştrii Apărării din UE vor discuta despre ce ar trebui de făcut pentru asta la o reuniune de două zile, desfăşurată la Brdo, în Slovenia. Pentru început, Borrell a propus crearea unei forţe europene de avangardă, cu un efectiv de cinci mii de soldaţi. Noua forţă de reacţie rapidă ar putea să înlocuiască grupurile de luptă ale UE, create în 2007, dar niciodată utilizate din cauza disputelor legate de finanţare.

TRENUL CONNECTING EUROPE EXPRESS
Trenul special Connecting Europe Express, creat în cadrul Anului european al căilor ferate, a plecat astăzi din gara Lisabona. În cursul unei călători de cinci săptămâni, trenul va opri în peste 100 de oraşe, înainte de a ajunge la Paris, pe 7 octombrie. Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a spus că transportul feroviar reprezintă viitorul Europei şi a invitat europenii să întâmpine călduros expresul transeuropean, când va opri într-o gară din apropiere. Persoanele pasionate de căile ferate vor putea urmări dezbaterile care vor avea loc la bord, precum şi conferinţele privind rolul reţelei transeuropene de transport. Acestea vor fi transmise în direct, pe site-ul web al evenimentului, de la Lisabona, Berlin, Bettembourg şi Bucureşti. Evenimentul din Bucureşti va avea loc pe 17 septembrie.

CONCURS UE PENTRU TINERI TRADUCĂTORI
Comisia Europeană a dat startul concursului anual pentru tineri traducători. Începând de astăzi, liceele din întreaga UE se pot înscrie online la competiţia care se va desfăşura pe 25 noiembrie. Participanţii pot alege pentru traducere două dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE. Câştigătorii – câte unul din fiecare ţară – vor fi anunţaţi la începutul lunii februarie, anul viitor. Înmânarea premiilor va avea loc în primăvara următoare, în cadrul unei ceremonii programate la Bruxelles. Tinerii se vor întâlni cu traducătorii executivului european, care le vor povesti mai multe despre profesia lor. Scopul concursului organizat de Direcţia Generală Traduceri a Comisiei Europene este promovarea învăţării limbilor străine şi provocarea interesului pentru cariera de traducător.
Similare
RECOMANDĂRI