Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"Europa Azi": Sancţiuni ale UE pentru atacuri cibernetice

Uniunea Europeană l-a sancţionat pe şefului serviciului rus de informaţii militare, Igor Kostiukov, pentru atacul cibernetic asupra Parlamentului german, în urmă cu 5 ani. Potrivit Consiliul UE, securitatea rusă a obţinut atunci e-mailuri de la biroul parlamentar al cancelarului Angela Merkel. Şeful executivului de la Berlin a numit atacul cibernetic drept unul "scandalos", care "afectează o cooperare de încredere" cu Rusia. Diplomaţia britanică a anunţat că se alătură sancţiunilor impuse de UE şi a cerut pedepsirea Rusiei pentru subminarea democraţiilor occidentale.

DEZACORD PRIVIND ALOCAREA FONDURILOR EUROPENE
Polonia şi Ungaria se vor opune cererii Parlamentului European de a aloca fonduri europene doar acelor ţări ale UE care respectă statul de drept. Miniştrii de Externe ai celor două ţări au declarat, la Varşovia, că nu există criterii obiective de evaluare a statului de drept, iar fondurile europene sunt un activ comun. Ungaria şi Polonia, ţări criticate pentru abateri de la principiile democratice, au ameninţat, deja, cu blocarea viitorului buget multianual al UE. Asta în timp ce Parlamentul European a avertizat că nu va vota bugetul, dacă alocarea fondurilor nu va fi condiţionată de statul de drept.

PARLAMENTUL EUROPEAN, ÎMPOTRIVA DEFRIŞĂRILOR
Parlamentul European cere executivului comunitar să impună pedepse companiilor care aduc pe piaţa UE produse ce încurajează defrişarea globală a pădurilor. Potrivit unui raport adoptat de legislativ, europenii trebuie să renunţe, treptat, la importul alimentelor, lemnului şi altor produse obţinute în urma tăierii unor zone împădurite, care sunt esenţiale pentru protejarea biodiversităţii. Datele oficiale arată că cea mai mare parte a defrişărilor globale este cauzată de extinderea terenurilor utilizate pentru agricultură.


ROMÂNIA IMPORTĂ CELE MAI MULTE LAPTOPURI
În primele şapte luni ale acestui an, România a importat cele mai multe laptopuri dintre ţările Uniunii Europene. Potrivit Eurostat, importul acestor produse a crescut cu aproape 40% faţă de perioada similară a anului trecut. După România, doar Danemarca a înregistrat o creştere de peste 30 la sută. În alte nouă state membre ale UE, importurile de laptopuri au crescut între 20 şi 30%. În ultimii doi ani, China este principalul furnizor de laptopuri în UE.
Similare
RECOMANDĂRI