Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa Azi. Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, îngrijorat de ultimele declaraţii ale liderului de la Ankara

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

REDESCHIDEREA STAŢIUNII TURISTICE VAROSHA, INACCEPTABILĂ
Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la anunţurile făcute de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan şi liderul ciprioţilor turci, Ersin Tatar, cu privire la redeschiderea staţiunii turistice din zona împrejmuită Varosha. Potrivit Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, transferul unor părţi din Varosha sub controlul Ciprului de Nord constituie o decizie unilaterală inacceptabilă de a schimba statutul acesteia. Varosha, o fostă staţiune turistică din Cipru, se află într-o zonă militară cu acces interzis. Aceasta este pustie de când treimea de nord a insulei a fost invadată de Turcia în 1974, ca reacţie la intenţia naţionaliştilor ciprioţi-greci de a se uni cu Grecia. UE subliniază necesitatea de a evita acţiunile unilaterale care încalcă dreptul internaţional şi ar putea compromite reluarea discuţiilor pentru soluţionare problemei Ciprului, în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

15 000 DE TONE DE ALIMENTE ŞI BĂUTURI CONTRAFĂCUTE
Europol şi INTERPOL au coordonat o amplă operaţiune de combatere a traficului de alimente şi băuturi contrafăcute şi necorespunzătoare.  Desfăşurată în 72 de ţări, inclusiv 26 de state membre ale UE, operaţiunea a fost susţinută de Oficiul European de Luptă Antifraudă, Direcţia Generală pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară a Comisiei Europene, şi Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală. Cele mai frecvente activităţi ilegale, depistate în cadrul operaţiunii, au fost comerţul cu moluşte improprii consumului uman, falsificarea mierii şi a băuturilor alcoolice, contrafacerea vinului şi vânzarea ilegală a cărnii de cal. Pentru a creşte volumele şi profiturile ilegale, infractorii adaugă sirop de porumb şi trestie de zahăr în mierea de albine, folosesc coloranţi pentru a schimba calitatea băuturilor şi vând carne de cal în locul celei de vită. În cadrul operaţiunii au fost confiscate 15 mii de tone de alimente şi băuturi contrafăcute, inclusiv peste 50 de tone de miere falsificată şi 1,7 milioane de litri de vin, bere şi băuturi alcoolice contrafăcute.

NOI NORME DE COMBATERE A CRIMINALITĂŢII FINANCIARE
Comisia Europeană a prezentat un pachet ambiţios de propuneri legislative pentru consolidarea cadrului UE privind combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului. Măsurile adoptate ţin seama de provocările noi şi emergente legate de inovarea tehnologică. Printre acestea se numără monedele virtuale, creşterea gradului de integrare a fluxurilor financiare de pe piaţa unică şi caracterul global al organizaţiilor teroriste. Pachetul include, de asemenea, propunerea de înfiinţare a unei noi autorităţi a UE de combatere a spălării banilor. Noua autoritate centrală va coordona autorităţile naţionale pentru a se asigura că sectorul financiar privat aplică în mod corect şi consecvent normele UE. De asemenea, aceasta va ajuta unităţile de informaţii financiare să îşi amelioreze capacitatea de analiză a fluxurilor ilicite şi să transforme informaţiile financiare într-o sursă esenţială pentru agenţiile de aplicare a legii din statele membre.
Similare
RECOMANDĂRI