Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Sporirea capacităţii de testare la COVID-19 în UE

Comisia Europeană le recomandă statelor membre să folosească teste rapide antigen, pentru diagnosticarea COVID-19 în situaţii specifice. Potrivit executivului european, acest lucru ar permite gestionarea eficientă a focarelor epidemice şi monitorizarea periodică a grupurilor cu risc mare, cum ar fi personalul medical sau cel din centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă. Ţările blocului comunitar sunt încurajate să îşi recunoască reciproc rezultatele testelor, pentru a facilita deplasările transfrontaliere. Pentru a spori şi mai mult capacităţile de testare din Uniunea Europeană, Comisia a alocat 35,5 milioane de euro pentru formarea şi dotarea echipelor de testare mobile ale Crucii Roşii, responsabile de prelevarea eşantioanelor şi efectuarea testelor.

Eforturi de redresare economică
Parlamentul European şi statele membre ale UE au ajuns la un acord politic privind pachetul REACT-EU. Acesta prevede acordarea asistenţei financiare suplimentare pentru depăşirea mai rapidă a crizei pandemice şi consecinţelor sale sociale. Acordul presupune inclusiv pregătirea pentru relansarea proiectelor economice, digitale şi ecologice. În următorii doi ani, vor fi furnizate 47,5 miliarde de euro, din fondurile structurale ale UE. Operaţiunile prevăzute în acord se referă şi la cele care au fost puse în aplicare încă din luna februarie a acestui an. Mai mult, ţările UE vor putea utiliza aceste resurse suplimentare până la sfârşitul anului 2023.

Măsuri pentru neutralitatea climatică

Pentru atingerea obiectivului neutralităţii climatice a Uniunii Europene până în 2050, executivul blocului comunitar a prezentat astăzi Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore. Documentul propune sporirea capacităţii eoliene offshore a Europei de la nivelul actual de 12 GW până la un nivel de cel puţin 60 de GW până în 2030 şi de 300 de GW până în 2050. Comisia îşi propune să completeze această capacitate cu 40 de GW provenind din energie oceanică, dar şi cu energie produsă de panouri solare flotante. Această creştere ambiţioasă va crea noi oportunităţi pentru industrie, va genera locuri de muncă verzi şi va asigura protecţia mediului, a biodiversităţii şi a pescăriilor din UE. Pentru atingerea obiectivelor propuse până în 2050, Comisia estimează că vor fi necesare investiţii de aproape 800 de miliarde de euro.

 
Similare
RECOMANDĂRI