Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Sprijinul economiei, extins în contextul pandemiei

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

U.E. A APROBAT AL TREILEA VACCIN ANTICOVID

Astazi, Agentia Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinul companiei AstraZeneca. Este alt treilea vaccin aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană, după Pfizer şi Moderna.

Contractul Uniunii Europene cu AstraZeneca pentru vaccinul său împotriva COVID-19 conţine dispoziţii obligatorii, a declarat astăzi şeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Oficialul european a venit cu această precizare ca răspuns la intenţia companiei farmaceutice de a reduce livrările. Directorul executiv a spus că înţelegerea cu UE s-a bazat pe clauza de "cel mai bun efort" şi, prin urmare, compania nu s-a angajat să respecte un calendar de livrări. Şeful Comisiei Europene a cerut ca AstraZeneca să îşi îndeplinească obligaţiile şi a spus că a plătit compania în avans. "Există ordine obligatorii, iar contractul este clar", a declarat ea, adăugând că acesta conţine precizări despre cantitatea de doze pentru decembrie şi primele trei trimestre ale anului 2021.

UN NOU ACORD PENTRU REDRESARE SOCIALĂ ŞI ECONOMICĂ

Preşedinţia portugheză a Consiliului UE şi membrii Parlamentului European au ajuns la un acord politic cu privire la Fondului Social European Plus, parte componentă a bugetului UE pentru perioada 2021-2027. Cu un buget total de 88 de miliarde de euro, acesta va fi instrumentul financiar cheie pentru implementarea Pilonului european al drepturilor sociale. Noul instrument financiar va oferi resursele necesare pentru redresarea societăţilor şi economiilor statelor membre, afectate de criza coronavirusului. Fondul va crea oportunităţi de angajare pentru tineri şi va susţine dezvoltarea competenţelor necesare pe piaţa forţei de muncă, în contextul tranziţiei digitale şi ecologice. De asemenea, fondul va sprijini incluziunea socială, accesul la asistenţă medicală şi eradicarea sărăciei în UE, în special în rândul copiilor.

SPRIJINUL ECONOMIEI, EXTINS ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI

Comisia Europeană a decis să prelungească până la 31 decembrie 2021 cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat. Noua măsură de sprijin a economiei a fost impusă de prelungirea pandemiei. Comisia a decis să extindă sfera de aplicare prin majorarea plafoanelor stabilite şi prin posibilitatea ca, până la sfârşitul anului viitor, anumite instrumente rambursabile să poată fi convertite în granturi directe. Noul plafon pentru întreprinderile din domeniul producţiei primare de produse agricole este de 225 de mii de euro per întreprindere, faţă de 100 de mii. 270 de mii de euro este noul plafon pentru întreprinderile din sectorul pescuitului şi acvaculturii, faţă de 120 de mii. Pentru întreprinderile din toate celelalte sectoare, plafonul a crescut de la 800 de mii de euro, la 1,8 milioane. În plus, Comisia va permite statelor membre ca, până la 31 decembrie 2022, să convertească garanţiile, împrumuturile şi avansurile rambursabile, acordate în temeiul cadrului respectiv, în granturi directe, cu condiţia îndeplinirii condiţiilor prevăzute în cadrul temporar.
Similare
RECOMANDĂRI