Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"Europa Azi": Statele UE, îndemnate să ia măsuri pentru a preveni extinderea pandemiei de COVID-19

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a fost testat negativ la COVID-19 şi va putea organiza summit-ul liderilor europeni pe întâi şi două octombrie. Reuniunea a fost programată iniţial pentru această săptămână, dar a fost amânată după ce un ofiţer de securitate din echipa sa a ieşit pozitiv la testul pentru COVID-19. Pe agenda discuţiilor se vor afla relaţiile externe ale Uniunii Europene şi, în special, răspunsul blocului comunitar la situaţia post-electorală din Belarus. Alte subiecte de pe agendă vor fi criza din estul Mării Mediterane, otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, situaţia din vecinătatea sudică a UE, şi relaţiile dintre UE şi China.

NOI TENSIUNI PE TEMA STATULUI DE DREPT 
Ambasadorul german la UE, Michael Clauss, a acuzat Parlamentul European că pune în pericol planul de relansare economică în valoare de 750 de miliarde de euro şi bugetul multianual. Într-o declaraţie de presă, el s-a arătat nemulţumit că legislativul UE condiţionează aprobarea acestor acte, insistând ca fondurile europene să fie oferite  ţărilor care respectă statul de drept. Acest subiect a provocat tensiuni între liderii statelor membre la summit-ul maraton din iulie, prelungit cu câteva zile din cauza neînţelegerilor pe tema planului de relansare economică şi bugetului multianual al blocului comunitar. 

STATELE UE, ÎNDEMNATE SĂ IA MĂSURI ANTIEPIDEMICE
Comisia Europeană le-a cerut statelor membre ale UE să ia măsuri faţă de creşterea numărului de noi cazuri de COVID-19, pentru a preveni extinderea epidemiei şi, respectiv, impunerea unor noi restricţii dure. Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, le-a recomandat ţărilor UE să menţină carantina de 14 zile pentru persoanele infectate. Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a anunţat, între timp, că măsuri precum distanţarea fizică şi utilizarea de măşti faciale, s-au dovedit a fi insuficiente pentru a reduce expunerea la virus. Acelaşi Centru recomandă o supraveghere sporită a asistenţei medicale publice, asigurarea accesului mai bun la echipamente individuale de protecţie şi la medicamente.

ELEVII ROMÂNI STUDIAZĂ CELE MAI MULTE LIMBI 
Elevii din gimnaziile din România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de limbi străine studiate. Potrivit datelor Eurostat, 99% dintre aceştia studiază două sau mai multe limbi străine Elevii români sunt urmaţi, în acest top, de cei din Finlanda, Luxemburg şi Franţa. Cea mai studiată limbă este engleza. Eurostat a publicat aceste date înaintea Zilei Europene a Limbilor, sărbătorită anual pe 26 septembrie. În Uniunea Europeană sunt recunoscute 24 de limbi oficiale, inclusiv cele materne ale minorităţilor sau migranţilor. 
Similare
RECOMANDĂRI