Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"Europa Azi": Summit-ul Consiliului European a fost amânat

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a amânat summitul liderilor europeni programat pentru 24-25 septembrie. Michel a luat decizia după ce un ofiţer de securitate din echipa sa a fost testat pozitiv cu COVID-19. Preşedintele Consiliului European a intrat în autoizolare, iar reuniunea liderilor europeni a fost reprogramată pentru 1-2 octombrie. Consiliul European urma să decidă asupra sancţiunilor împotriva regimului de la Minsk, acuzat de falsificarea alegerilor prezidenţiale şi de maltratarea protestatarilor din Belarus. La reuniunea de luni a miniştrilor de externe ai UE, Ciprul a blocat impunerea unor măsuri punitive, cerând mai întâi sancţiuni împotriva Turciei, pentru activităţile sale de explorare a zăcămintelor de gaz din Mediterana de Est.

U.E. CONDIŢIONEAZĂ ALOCAREA FONDURILOR PENTRU UCRAINA

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a chemat Ucraina să colaboreze constructiv cu Fondul Monetar Internaţional dacă vrea să obţină noi fonduri din partea UE. Borrell a transmis avertismentul după o întrevedere, la Kiev, cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Ucraina vrea un ajutor de 1,2 miliarde de euro pentru a depăşi criza economică provocată de pandemia de coronavirus. Însă, partenerii occidentali ai Kievului sunt îngrijoraţi de progresul lent al reformelor, fapt semnalat şi de FMI. E vorba în special de ameninţările la adresa independenţei justiţiei, care au îngreunat acordul în valoare de cinci miliarde de dolari cu FMI.

CENTRU DE TESTARE PENTRU EURODEPUTAŢI

Comisia bugetară a Parlamentului European a aprobat deschiderea unui centru de testare a virusului SARS-CoV-2 pentru eurodeputaţi şi angajaţii legislativului european. Propunerea a fost făcută de preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, potrivit căruia, testarea este esenţială pentru detectarea timpurie şi limitarea eficientă a răspândirii virusului. Testele vor fi efectuate pe bază de voluntariat şi doar pentru persoane asimptomatice, iar rezultatele acestora ar urma să fie disponibile în cel mult 24 de ore

TUDORACHE, ŞEF AL NOII COMISII EUROPARLAMENTARE

Europarlamentarul român, Dragoş Tudorache, a fost ales azi, preşedinte al noii Comisii Speciale a Parlamentului European privind inteligenţa artificială în era digitală. El le-a mulţumit europarlamentarilor pentru încredere fiind aclamat de către aceştia după procedura de vot. Comisia condusă de Tudorache va studia impactul şi provocările extinderii inteligenţei artificiale şi va propune o foaie de parcurs în acest sens. Dragoş Tudorache este şi membru cu drepturi depline al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, al Delegaţiei pentru relaţiile cu Bosnia-Herţegovina şi Kosovo şi a celei pentru relaţiile cu Statele Unite.

MĂSURI PENTRU APĂRAREA VICTIMELOR CRIMINALITĂŢII

Comisia Euroepană a inaugurat noua platformă pentru protejarea drepturilor victimelor pe teritoriul blocului comunitar. Platforma va fi reprezentată de Reţeaua europeană pentru drepturile victimelor şi cea pentru despăgubiri, de coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Eurojust, de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene şi de societatea civilă. Platforma a fost lansată după ce executivul european a adoptat în luna iunie prima Strategie a UE privind drepturile victimelor. Obiectivul principal al platformei e apărarea drepturilor victimelor criminalităţii, indiferent de circumstanţele în care a avut loc infracţiunea.
Similare
RECOMANDĂRI