Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa azi”: UE a anunţat că va aloca aproape 120 de milioane de euro în sprijinul democraţiei şi drepturilor omului

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea European.

ALOCAŢII PENTRU SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI

Uniunea Europeană a anunţat că va aloca aproape 120 de milioane de euro în sprijinul democraţiei şi drepturilor omului în întreaga lume. Din această sumă, Alianţa de susţinere a democraţiei va primi cinci milioane de euro pentru consolidarea cooperării dintre UE şi statele sale membre. 4,8 milioane de euro vor completa bugetul Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului. 100 de milioane de euro vor primi organizaţiile societăţii civile locale, activiştii pentru democraţie şi apărătorii drepturilor omului din 116 ţări partenere. Patru milioane de euro vor merge către Mecanismul UE pentru crize în materie de drepturi ale omului. Iar 5 milioane de euro vor fi utilizate de Campusul mondial pentru drepturile omului, care va promova cooperarea regională şi globală prin intermediul a şapte programe regionale de master.

CONFERINŢA PRIVIND VIITORUL EUROPEI

Uniunea Europeană a oferit cetăţenilor celor 27 de state membre posibilitatea de a discuta provocările şi priorităţile Europei, pentru a crea împreună o Europă pregătită de viitor. Este vorba de Conferinţa privind viitorul Europei. Primul dintre cele patru grupuri de dezbatere ale cetăţenilor europeni şi-a început activitatea în cadrul Conferinţei cu o sesiune desfăşurată la Strasbourg. Grupul 2 se va întruni în perioada 24-26 septembrie, Grupul 3 în perioada 1-3 octombrie şi Grupul 4 în perioada 15-17 octombrie. După deliberări, primele două grupuri îşi vor prezenta recomandările, care vor face obiectul unei dezbateri, în cadrul sesiunii plenare a conferinţei din decembrie 2021. Al treilea şi al patrulea grup vor face acest lucru în ianuarie 2022.

O NOUĂ TABĂRĂ PENTRU REFUGIAŢI

Primii 450 de solicitanţi de azil au fost transferaţi astăzi în noua tabără pentru migranţi şi refugiaţi de pe insula grecească Samos. Centrul de imigrare, cu o capacitate de trei mii de persoane, va funcţiona în regim închis şi a fost dotat cu garduri din sârmă ghimpată, camere de supraveghere, scanere cu raze X şi uşi cu lacăte magnetice. Imigranţii au parte de locuri prevăzute pentru sport şi jocuri, precum şi bucătării comune, duşuri şi toalete.

Grecia se află pe prima linie a crizei migraţiei europene din 2015, când aproape un milion de refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Africa, au ajuns pe insulele sale. UE a alocat 276 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale solicitanţilor de azil, care s-au plâns de supraaglomerare şi de condiţiile mizere din centrele existente. Tabăra de pe Samos este prima dintre cele cinci tabere de refugiaţi, ce urmează a fi construite cu fonduri europene.
Similare
RECOMANDĂRI