Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: UE, avertisment pentru producătorii de vaccinuri

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

AVERTISMENT PENTRU PRODUCĂTORII DE VACCINURI

Uniunea Europeană va obliga companiile farmaceutice să îşi respecte contractele pe care le-au semnat pentru aprovizionarea cu vaccinuri anti-COVID-19. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în contextul întârzierii livrărilor anunţate de Pfizer şi AstraZeneca. Pfizer-BioNTech a anunţat săptămâna trecută o întârziere de o lună pentru livrările în Europa, spunând că fabrica sa din oraşul belgian Puurs trebuie modernizată pentru a creşte capacitatea de producţie pe termen mediu. În mod similar, grupul farmaceutic AstraZeneca, al cărui vaccin urmează să fie aprobat în UE pe 29 ianuarie, a anunţat că, în comparaţie cu planul iniţial, va trimite un număr redus de doze către ţările blocului comunitar. În consecinţă, programele de vaccinare ale statelor membre UE au fost compromise, iar UE nu exclude eventuale acţiuni legale împotriva acestor companii.

NOI MĂSURI DE PROTECŢIE PENTRU CĂLĂTORIILE DIN AFARA U.E.

Comisia Europeană a propus astăzi introducerea unor cerinţe suplimentare pentru călătoriile din afara UE şi actualizarea criteriilor pentru ridicarea restricţiilor de călătorie. Astfel, statele membre le vor cere călătorilor să prezinte un test PCR negativ, făcut cu cel puţin 72 de ore înainte de plecare. Cetăţenii UE, rezidenţii şi membrii lor de familie ar trebui să aibă posibilitatea de a susţine testul după sosire. Testarea obligatorie poate fi combinată cu cerinţa de a sta în autoizolare, carantină şi urmărire a contactelor, pentru o perioadă de până la 14 zile. Pentru ridicarea restricţiilor privind călătoriile neesenţiale în UE dintr-o ţară terţă, vor fi aplicate următoarele criterii actualizate: nu mai mult de 25 de cazuri noi de coronavirus înregistrate la o sută de mii de locuitori, în ultimele 14 zile; cel puţin 300 de teste efectuate la o sută de mii de locuitori, în ultimele şapte zile; şi cel mult 4% dintre toate testele efectuate, în ultimele şapte zile, cu rezultat pozitiv.

DECONECTAREA DE LA MUNCĂ, UN DREPT FUNDAMENTAL

Eurodeputaţii au cerut Comisiei Europene să propună o lege care le va permite angajaţilor care lucrează la distanţă să nu se ocupe de sarcinile de serviciu în afara programului de lucru. Deşi telemunca este esenţială pentru protejarea locurilor de muncă şi a companiilor afectate de criza generată de COVID-19, s-a constatat că aproape o treime dintre cei care lucrează de acasă, muncesc şi în timpul liber. Acest fenomen a dus la creşterea numărului de cazuri de depresie, anxietate şi epuizare profesională a angajaţilor. Noua lege va trebui să clarifice condiţiile de muncă, orele de lucru şi perioadele de odihnă pentru această categorie de lucrători. Totodată, legea va garanta că ei nu vor fi supuşi discriminării, criticilor, concedierii sau altor măsuri nefavorabile din partea angajatorilor.
 
Similare
RECOMANDĂRI