Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. UE dublează contribuţia la COVAX

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UE DUBLEAZĂ CONTRIBUŢIA LA COVAX

Uniunea Europeană va contribui cu alte 500 de milioane de euro la programul COVAX, condus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a anunţat astăzi Comisia Europeană. În acest fel, UE îşi dublează contribuţia, care ajunge acum la 1 miliard de euro, pentru a asigura furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19 către ţările în curs de dezvoltare. COVAX îşi propune să livreze cel puţin 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârşitul anului, pentru a imuniza 20% dintre cei mai vulnerabili oameni din ţările sărace şi cu venituri medii. Programul riscă să eşueze, în special din cauza lipsei de fonduri.

POVARA CRIZEI MIGRANŢILOR TREBUIE ÎMPĂRŢITĂ

Comisarul UE pentru afaceri interne şi migraţie a vizitat tabăra de migranţi din apropierea oraşului bosniac Bihac. Tabăra s-a redeschis recent, după ce a fost distrusă de un incendiu, la sfârşitul lunii decembrie. Peste o mie de migranţi din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au fost lăsaţi să doarmă în frig, în case abandonate şi corturi instalate în pădurile din apropiere, în timp ce politicienii bosniaci se certau cine să-i găzduiască. Regiunile din Bosnia, dominate de sârbi şi croaţi, refuză să primească migranţii, majoritatea lor venind din ţări musulmane. În ţara balcanică au rămas blocaţi aproximativ 9.000 de migranţi, aflaţi în drum spre ţările europene mai bogate. Comisarul Ylva Johansson a cerut autorităţilor să împartă povara crizei migranţilor, în întreaga ţară, dacă vor ca Bosnia şi Herţegovina să rămână pe calea aderării la UE.

VIOLENŢA ŞI HĂRŢUIREA ÎN UE, MULT PESTE DATELE OFICIALE

Violenţa şi hărţuirea în Europa sunt mult mai frecvente decât relevă datele oficiale, arată sondajul Agenţiei UE pentru Drepturi Fundamentale, realizat la nivel european. Mai mult de unul din patru europeni au fost victime ale hărţuirii şi 22 de milioane au fost atacate fizic, în decursul unui singur an. Victimele nu îşi raportează de obicei experienţele, fiind intimidate de infractori. Potrivit Strategiei UE privind drepturile victimelor, statele membre trebuie să le asigure protecţie şi să le permită participarea la procedurile penale, inclusiv la cele online. O atenţie deosebită trebuie acordată nevoilor specifice ale diferitelor grupuri, care trebuie informate pe înţelesul lor. Pentru a uşura raportarea infracţiunilor, societatea civilă sau serviciile de asistenţă medicală trebuie să îndrepte victimele la serviciile de sprijin existente. Prevenirea criminalităţii include şi educarea bărbaţilor, deoarece peste o treime din agresiunile împotriva femeilor se întâmplă acasă.
Similare
RECOMANDĂRI