Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. UE mizează pe vaccinurile de tip ARN mesager

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UE MIZEAZĂ PE VACCINURILE DE TIP ARN MESAGER

Comisia Europeană va achiziţiona 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19 produse de BioNTech-Pfizer. Preşedintele executivului UE, Ursula von der Leyen, a declarat că noul contract va asigura livrarea dozelor de vaccin în perioada 2021-2023. Este vorba de vaccinuri de tip ARNm, de a doua generaţie, pentru lupta împotriva variantelor actuale şi viitoare ale virusului SARS-CoV-2. Von der Leyen a anunţat că BioNTech-Pfizer va începe în această lună, livrarea a 50 de milioane de doze suplimentare, prevăzute iniţial pentru al patrulea trimestru. Astfel, între aprilie şi iunie, consorţiul americano-german va livra 250 de milioane de doze. Pe fondul speculaţiilor că UE nu va reînnoi contractele cu companiile farmaceutice AstraZeneca şi Johnson & Johnson, von der Leyen a precizat că, în viitor, vor avea prioritate vaccinurile de tip ARNm, care sunt mai sigure. Companiile care produc vaccinuri bazate pe tehnologia ARNm sunt BioNTech-Pfizer, Moderna şi CureVac.

UN MILIARD DE EURO PENTRU PROIECTE DE VOLUNTARIAT

Comisia Europeană a lansat astăzi prima cerere de propuneri în cadrul noului Corp european de solidaritate. Cu un buget de un miliard de euro, acesta va sprijini activităţile de voluntariat ale tinerilor în perioada 2021-2027. Vor fi finanţate proiecte în câteva domenii prioritare: promovarea incluziunii şi diversităţii, încurajarea unui comportament responsabil faţă de mediu, susţinerea tranziţiei digitale şi participarea la procesele democratice. Prioritatea din acest an este sănătatea. Astfel, 275 000 de tineri voluntari sunt invitaţi să participe la proiecte care vizează provocările din domeniul sanitar, inclusiv impactul pandemiei de COVID-19 şi redresarea post-pandemie. Începând de anul viitor, programul le va permite tinerilor să se implice şi în acţiunile umanitare ale UE la nivel mondial.

CERTIFICATUL COVID VA FI APLICAT DOAR UN AN

Certificatul european de sănătate, care ar trebui să intre în vigoare până la sfârşitul lunii iunie, va putea fi folosit pentru facilitarea deplasărilor în UE timp de un an. Acest termen a fost stabilit de ambasadorii celor douăzeci şi şapte de state ale blocului comunitar. Consiliul Uniunii Europene a mai hotărât, că aplicarea certificatului va putea fi prelungită sau suspendată, în cadrul unei proceduri legislative ordinare, de Consiliu, Parlament şi Comisia Europeană. Potrivit Consiliului UE, ţările care au emis deja propriile certificate au şase săptămâni la dispoziţie pentru adaptarea sistemelor naţionale la cel european comun. În plus, orice stat din UE, care va impune restricţii persoanelor ce deţin un Certificat Verde Digital, va trebui să dea explicaţii în faţa Comisiei Europene. Prevederea vizează şi ţările care nu sunt membre ale UE, dar care fac parte din spaţiul Schengen.
Similare
RECOMANDĂRI